Genel

Koronavirüs’te yeni belirti! Uykusuzluk yaşayanlar dikkat!

Koronavirüs ile ilgili olarak yeni ve farklı nörolojik belirtiler ortaya çıkmaya devam ediyor. Prof. Dr. Yeşim Taşova, uykusuzluk, beyin iltihabı ve menenjit bulgularının koronavirüsle ilişkilendirildiğini açıkladı.

Türkiye, tüm dünyada olduğu gibi bir yandan koronavirüs pandemisi ile mücadele ederken bir yandan da hastalığın çözümü için yeni yollar geliştirmeye çalışıyor. Artan vaka sayıları yeni önlemler ve yasakları beraberinde getirirken diğer yandan yapılan araştırmalar ile hastalığın profili tam olarak çıkartılmaya çalışılıyor.

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı ve Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Yeşim Taşova, uykusuzluk ve menenjit bulgularının koronavirüs belirtisi olabileceğini belirtti.

ÇÜ Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı ve Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Yeşim Taşova, toplumun yüzde 60- 70’inin bu hastalığı geçirmesi ya da aşının bulunmasıyla oluşacak antikorların insanları bağışık hale getirmesiyle bu salgının son bulabileceğini ifade etti.

AŞI ÇALIŞMALARI UMUT VERİCİ

Güvenilir bir aşıda, iyi bir antikor oluşturabilmesi için bu antikorların koruyucu seviyede olmasının ve uzun süre kalmasının en önemli noktalar olduğunu kaydeden Prof. Dr. Taşova, “Grip aşısını her yıl yenilemek zorunda kalıyoruz çünkü vücut yapısında önemli değişikliklere neden olacak mutasyonları oluşuyor. Bir önceki aşı diğerini tam anlamıyla kapsayamıyor. Bunda da öyle bir durumun olup olmayacağını zaman içerisinde göreceğiz. Ben aşı çalışmalarından umutluyum, çok güzel sonuçlar geliyor” dedi.

FARKLI BULGULAR GÖRÜLÜYOR

Özellikle Avrupa’da vakaların görülmesi ile birlikte tat ve koku almada azalma, bir süre yok olma gibi bir tablonun yerleştiğini hatırlatan Taşova, koronavirüsle ilgili yeni ve değişik nörolojik bulguların görüldüğünü vurguladı. Prof. Dr. Taşova, “Koronavirüs uykusuzluktan tutun da beyin iltihabı denilen ensefalit, menenjit gibi tablolarla da ilişkilendirildi. Guillain- Barre Sendromu denilen sinir sistemini tutan daha başka tablolarda vaka sunumları şeklinde görüldü. Fakat nörolojik tutulumları oldukça ciddi takip edilen bir tablo. Değişik deri döküntüleri ortaya çıkmaya başladı. Örneğin ‘Kovid ayak baş parmağı’ denilen parmakta kızarıklık, şişlik görülmeye başladı. Bunlar vakanın çok görülüp, vakalara çok dikkatli konsantre olarak bakılmasıyla da tespit edilen bulgular oldu” diye konuştu.

Benzer pek çok belirtinin de görülebileceğinin altını çizen Taşova, hastalıkla mücadele konusunda her bireye görev düştüğünü belirterek bu tarz çalışmaların hız kesmeden devam ettiğini söyledi.