Koşulları değiştiremeyen kendini değiştiriyor! Pandemi estetiği arttırdı

Pandemi’de sosyal hayatı kısıtlananlar, dış koşulları değiştiremeyince estetik operasyonlarla kendilerini değiştirmeye başladı. Daha fazla evde vakit geçirmek zorunda kaldıkları için depresif hisseden bireylerin, kendilerini değiştirme ihtiyacı hissetiklerini belirten uzmanlar, özellikle “beden algı bozukluğu” olanlarda estetik müdahale sayısının çokluğuna dikkat çekiyor.

Beyin Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Simge Alevsaçanlar Cücü, pandemi döneminde art arda estetik yapanların psikolojisi ile ilgili değerlendirmelerde  bulundu.

DAHA FAZLA AYNAYA BAKIYORUZ

Estetiği, “kişinin vücudunda yaptığı bir değişim ile aslında iç dünyasında yaşadığı sıkıntıları gidermek, özsaygısını arttırmak, kendini daha fazla beğenmek amacına hizmet eden bir girişim” olarak tanımlayan Uzman Klinik Psikolog Simge Alevsaçanlar Cücü, “Pandemide estetik müdahalelerin çok fazla arttığını biliyoruz, duyuyoruz. Aslında bir bağımlılıktan söz etmek yerine belki de estetiğin problemli bir kullanımdan söz etmeliyiz. Çünkü insanlar pandemi sürecinde dış kaynaklardan uzak kaldılar ve daha fazla ev içinde olmaya başladılar. Dolayısıyla dışarıda vakit geçirmek için yaptığımız birçok şeyi daha az yapar hale geldik. Bu da kendi içimize dönmemize, kendimizle daha fazla ilgilenmemize yol açtı. Daha fazla aynaya bakar hale geldik ve içe kapandığımız için bu durum daha depresif bir hal yarattı.” dedi.

ÜNLÜLERİN YAŞAMLARINI ÖRNEK ALIYORLAR

“Bu süreç çok uzadığı için tükenmişlik hissediyoruz. Dolayısıyla tüm bunlar kişinin daha depresif hissetmesine ve kendinden daha az memnun olmasına yol açar.” diyen Simge Alevsaçanlar Cücü, şunları söyledi:

“Pandemi sürecinde estetik, aslında bir nevi olumsuz duygularla baş etme durumuna geldi. ‘Neden pandemide estetik bu kadar arttı?’ sorusuna bakınca, aslında insanlar bunu fırsat olarak değerlendiriyor olabilirler. Sonuçta sosyalleşmemiz çok daha az, dışarı çıkmamız çok daha az olunca estetik müdahale için uygun bir zaman dilimi oluyor. Dış koşulları değiştiremedikleri için, kendilerini değiştirerek aslında daha iyi hissetmeye çalışıyor olabilirler. Buna ek olarak pandemide sosyal medya kullanımı çok arttı, sürekli olarak sosyal medya fenomenleri, ünlü insanların yaşantılarına şahit oluyoruz. Sosyal medyanın sürekli magazinsel boyutuna devamlı maruz kalıyor olmak, insanların sürekli kendilerini başkalarıyla kıyaslamalarına yol açıyor. Bu süreçte zaten depresif, mutsuz, tükenmiş hisseden kişi bu tür görüntülere fazlaca maruz kaldığı için kendisini bir kıyas içine sokuyor.”

Exit mobile version