Kötü haber çok geçmeden geldi: Gıda fiyatları tavan yapacak!

Vatandaşlar sadece Mart ayı içerisinde 7 kere gelen akaryakıt zammından yaka silkerken benzin ve motorine yapılan zammın gıda fiyatlarını nasıl etkileyeceği de gündemden düşmüyor. Yetkililer, artan maliyetlerin ürün fiyatlarına büyük zam olarak yansıyacağını açıklarken gıda fiyatlarının tavan yapmasından endişe ediliyor. İşte detaylar…

Akaryakıt fiyatlarına gelen zamlar, yalnızca araç sahiplerini değil, Türkiye’de yaşayan herkesi yakından ilgilendiriyor. Çünkü yakıt fiyatlarına uygulanan artış direkt olarak maliyetlere yansıyarak market ve pazarlardaki ürün fiyatlarını etkiliyor.

Brent Petrol Yeniden Yükselişe Geçti

Brent petrol fiyatları 140 dolara yaklaşarak 13,5 yılın zirvesine çıkmasının ardından dalgalı seyrini sürdürerek düşüşe geçmişti. Ancak arz endişesinin kuvvet kazanmasıyla birlikte yeniden yükselişe geçen brent petrol fiyatı yeniden 110 dolar seviyesini tekrar gördü. Bu da ülkemizde akaryakıta zam olarak yansıdı.

Gazeteci Ekrem Açıkel ise petrol fiyatlarına ilişkin yaptığı değerlendirmesinde, petrol fiyatlarının düşüşe geçtiğini ve dolar fiyatındaki dalgalanmanın da fazla olmadığını ifade etti. Akaryakıta yapılan zamları eleştiren Açıkel 2 Mart ve 11 Mart tarihlerindeki petrol fiyatlarının hemen hemen aynı olduğunu, ancak akaryakıt fiyatlarında 5 liralık fazla bulunduğunu vurguladı.

Gıda Fiyatlarına Yüzde 25 Zam Beklentisi

Akaryakıt fiyatlarındaki bu artışın market tezgahlarına nasıl yansıyacağını yorumlayan Açıkel, tabloyu da paylaştı. Antalya’dan İstanbul’a gelen 20 ton domatesin maliyetinin 22 bin liraya ulaştığını ifade eden Açıkel, Ankara’dan gelen kuru soğanda ise ton başına 1100 lira ek maliyet yansıdığını bunun da kilo başına 1,10 kuruş olduğunu söyledi. Taşımacılık maliyetlerindeki artışın market raflarına direkt olarak yüzde 25 zam şeklinde yansıyacağı ortaya çıktı.

Exit mobile version