Köyiçi sakinlerinden ‘rant planları’ tepkisi

HABER/ Didar DEMİRCİ- Çiğli Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Köyiçi Mahallesi planları geçtiğimiz aylarda onaylanmıştı. Çiğli’nin Köyiçi Mahallesi’nde kentsel dönüşümün sağlanması amacıyla yüzde 30 emsal artışı verilen planlara mahalle sakinlerinden bir grup itiraz etti. Çiğli Belediyesi önünde toplanan mahalle sakinleri, planların iptali için İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü ve belediye meclis üyelerine çağrıda bulundu. Belediye önünde yapılan basın açıklamasına, İYİ Parti Çiğli İlçe Başkanı Özgür Doğan da katıldı. Doğan, mahalle sakinlerinin yanında olduklarının altını çizdi. Basın açıklamasını mahalle sakinlerinden Avukat Mahmut Temel okudu.

HAK KAYBINA UĞRUYORUZ, KABUL ETMİYORUZ

Köyiçi Mahallesinde uygulanmak istenen imar revizyon planları ile mahalle sakinlerinin hak kaybına uğradığını belirten Temel, “Mahallemizin 1/5000’lik nazım imar planı İzmir Büyükşehir Belediyesinde 05.544 karar sayısı ile 06/07/2023 tarihinde onaylanmış, 12/07/2023 tarihinde askıya çıkarılmış ve askı sürecinde 746 itiraz dilekçesi ile mahalle halkı tarafından kabul görmemiştir. 1/5000’lik imar planlarının askı sürecinde yeni imar revizyonunun mahallenin tamamı tapulu sahiplerine ne getirip ne götürdüğü konusunda araştırmalar yaparken 1/1000’lik uygulama imar planlarının Çiğli Belediyesinde 527 karar sayısı ile 04/03/2022 tarihinde onaylanmış, yine 12/07/2023 tarihinde askıya çıkarıldığı görülmüştür. Çiğli Belediyesine yapılan 686 itiraz dilekçesi ile planın halk nezdinde kabul görmediği açık seçik ortadadır. Ayrıca Çiğli Belediyesinde evrak kayıtta verilmeyen kayıt numaralarından dolayı bu rakamın çok daha fazla olduğu kanaatindeyiz” sözlerini kaydetti.

AYNI PLANLARLAR YENİDEN GÜNDEMDE

İzmir Büyükşehir Belediyesi önceki dönem Başkanı Aziz Kocaoğlu ve Çiğli Belediyesi önceki dönem Başkanı Hasan Arslan’ın döneminde Köyiçi Mahallesi planların hazırlandığını ve planlara yapılan itirazlar neticesinde iptal edildiğini belirten Temel, planlarla ilgili Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü’nün revizyon sözünü hatırlattı. Temel, “Aradan geçen beş sene sonunda hazırlanan revize imar planlarının, daha evvel kabul görmeyen planlardan mantalite olarak farklı olmadığı, emsal oranları olarak hemen hemen aynı olduğu fakat düzenleme ortaklık payı kesintisi olarak çok daha fazla olduğu görülmüştür. Oysaki Utku Başkan’la yapılan toplantılarda, görüşmelerde ve anketlerde konuşulan veya talep edilenin mevcutta ortaya çıkan planla yakından uzaktan bir alakası olmadığı tüm Köyiçi halkı tarafından bilinmektedir. Çiğli’nin en güzide yeri olan mahallemizin yeni imar revizyonu ile birlikte kazananları kanunun izin verdiği oran olan yüzde 45’ten daha fazla düzenleme ortaklık payı kesen belediye ve bu dönüşümde altın değerinde olan topraklarda iş yapacak müteahhitler, kaybedeni elindekinden daha azına razı edilmek istenen mahalle sakinleri olacaktır” açıklamasını yaptı. Temel, “Oysa ki havada kalan tutulmayan sözler yerine getirilseydi şu anda tüm mahalleli bu sürecin tamamlanması konusunda elinden gelen desteği verecekti” dedi.

“PLANLAR RANTÇI MÜTEAHHİTLERE BIRAKILDI”

İmar planların hazırlanırken mahalledeki yapı stokunun göz ardı edildiğini belirten Temel, “Tüm mahalle sanki arsa olarak kabul edilmiş, yeni imar adaları ve tek parsel halinde yeni yollar oluşturulmuş, bu yeni imar adalarında mevcut parseller değiştiği için paylaşım dağıtım cetvellerine kalmış, kimse kendi yapamayacağı için tek ve büyük parseller bölünmesi engellenerek bu planda büyük rantçı müteahhitlerin eline bırakılmıştır. Bu mevcut planda 100 metrekare iki dairesi olan 260 metrekare inşaat alanı hakkına sahip olmaktadır. Tek başına yapamadığından komple bir müteahhitle anlaşıldığında en az yüzde 50’si müteahhit tarafından alınacak ve geriye kalan en fazla 130 metrekare ile ya bir büyük daire ya da çok küçük iki daire elde edilecektir. Oysa mevcutta 200 metrekare iki ve üç dairesi olan bu imarı neden kabul etsin. Bir de üç imarlı katlı binası var ise kendi ve evlatları oturuyor ise nasıl paylaşım yapsın” diye konuştu.

“MALLARIMIZ YAĞMALANMAK İSTENMEKTEDİR”

Temel, 1/1000 ölçekli plan raporunda hazırlanan Düzenleme Ortaklık Payı (DOP) kesintilerinin İmar Kanunu’nda öngörülen yüzde 45 yerine yüzde 70 oranı esas alınarak hazırlandığını belirterek, “Plan sahasının tamamına yakını tapulu, ruhsatlı konut alanı ve kat mülkiyetindeki konutlar yok sayılmış” dedi. Öte yandan Temel, “Mevcut altyapı ve 1995 yılında sel baskını, deprem, yangın, mevcut olan zemin dikkate alınmadan ve tek parsel olarak 15 katlı olarak yapılması adeta 2018 bina deprem yönetmeliği, 2020 yılındaki İzmir depremi, 2023 Kahramanmaraş depreminden dersler alınmayarak plan 2014 yılındaki jeoteknik verilere dayanarak plan yapılması bir akıl tutulmasıdır. Mahallemizin arsa alanları küçük iken bu maksimum tutulan ve hatta bahçelik bölgesinde yasal oranların çok üzerinde olan kesintiler ile bizlerin tapulu malları adeta yağmalanmak istenmektedir” diye konuştu.

“OLDU BİTTİYLE GEÇİRMEK İSTİYORLAR”

Mahallelinin tüm itirazlarına ve hak kayıplarını dile getirmesine karşılık belediye meclislerinin itirazlar hakkında bir dönüş yapmadığını söyleyen Temel, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Aradan geçen iki ay zaman zarfında hala daha vatandaşa bir cevap vermeyerek mahkemeye dava açılma süresini oyalama taktiği ile bitirmek, bu rant projesini oldu bitti ye getirerek geçirmek istemektedir. Bu yapılan imar revizyon planlarında Çiğli merkezindeki ana ulaşımı çözümsüz bırakmıştır. Bu planların yapılmasında mevcut trafik sorununu ve gelecek ilave yaya ve araç yoğunluğu dikkate alınmamıştır. Çiğli merkezdeki Anadolu caddesi ve Egekent girişindeki 8050 sokakların ana ulaşım yollarında araç trafiğindeki dar yollar yüzünden ambulans, itfaiye ve acil durumlarda daha vahim sonuçlarla karşı karşıya kalmakta bu planlarla dahada içinden çıkılmaz ve yaşanmayacak bir ilçe olmasına neden olacaktır.  Köyiçi mahallesinde yaşayan insanlar buna ortak olmak istememek için buradadır. Bu yapılmış planlar çok ciddi bir nüfus yoğunluğunu içermekte ve buna göre ilave donatı alanları ve eksik donatılar planlarda yoktur. Görevleri halka hizmet olan belediye başkanları ve meclis üyeleri halka rağmen rant uğruna halkı mağdur etmek istemektedir. Köyiçi halkını yok sayması ile adeta mahkemelerde hakkımızı aramamızdan başka bir yol bırakmamışlardır. Köyiçi mahalle sakinleri olarak tapulu, neredeyse bir asırdır yaşamakta olduğumuz evlerimizi, işyerlerimizi, bahçelerimizi bu rant uğruna gözü dönmüş siyasilerin, kurdukları kurgu planlarda 15 kat adada tek parselleri oluşturması ile bu sayede büyük müteahhitlerin yağmalamasına için yapılan yapılacak planlara asla müsaade etmeyeceğimizi ve sonuna kadar mücadele edeceğimizi tüm kamuoyuna bildiririz.”

Exit mobile version