Ekonomi

Kredi borcu olan herkesi ilgilendiriyor: 3 ay sonra başlıyor!

Türkiye’de pandemi nedeniyle bir çok vatandaş kredi borçlarını ödemekte zorlanıyor. Borçlarını ödeyemeyen vatandaşlar için ise bankalar 90 gün (3 ay) süre tanıyor. Ancak bu süre içerisinde borçlarını ödeyemeyen vatandaşlar için 90 günün sonunda hukuki işlem başlatılıyor. İşte süreç hakkında detaylar…

Çin Wuhan’dan dünyaya yayılan corona virüsü salgını nedeniyle Türkiye’de pek çok tedbir uygulanmaya başlandı. Bu kapsamda yapılan kısıtlamalar nedeniyle bir çok vatandaş ekonomik olarak zor günler geçiriyor.

Salgın nedeniyle borçları ödemekte zorlanan vatandaşlar için ise bankalar 90 gün süre tanıyor.

Süreç nasıl işliyor?

Vadesi gelen herhangi bir borcun 90 gün içerisinde ödenmemesi durumunda tahsili gecikmiş alacak statüsüne geçiyor ve yasal takip süreci başlatılıyor. Banka tarafından borcunu ödemeyen vatandaşa sözlü veya yazılı olarak hatırlatma yapılıyor.

Ödeme yapılmaması durumunda banka gecikmeyi Kredi Kayıt Bürosu’na (KKB) yaptığı aylık bildirimlerde belirtiyor ve müşterinin bu gecikme durumu tüm KKB üye kuruluşları tarafından görüntülenebiliyor.

3 ay süreç sonucunda borcunu hala ödememiş olanlar için ise banka, alacağın yasal yollardan tahsili için gerekli hukuki işlemleri başlatıyor.

İş Bankası kredi erteleme açıklaması

Korona virüs salgını nedeniyle yürüttüğümüz ekonomiye destek paketi kapsamında açık ihtiyaç kredisi, taşıt kredisi ve konut kredisi taksit ödemeleriniz ile kredi kartı hesap özeti borçlarınızı 3 aya kadar öteleyebilirsiniz. Ek Hesap faiz tahsil gününüzü de aynı kapsamda 3 ay sonra olacak şekilde öteleyebilirsiniz.

Akbank kredi ertelemesi açıklaması

Pandemi sürecinin etkileri nedeni ile müşterilerimizin bireysel ve ticari kredilerinin 31.06.2021 tarihine kadar olan ödemeleri, erteleme faizi alınarak 31 Temmuz 2021 tarihine kadar, kredi kartı ve artı para borçları ise alışveriş faizi alınarak Temmuz 2021 ekstresine kadar ötelenebilecektir.