Ekonomi

Kredi borcu olanlar dikkat: 31 Aralık 2021’e kadar ödeme yapanın sicili temizlenecek!

Kredi kartı kullanan veya kredi borcu olan milyonlarca kişiye güzel haber geldi. AK Parti milletvekilleri tarafından 15 maddelik yeni bir ekonomi destek paketi sunuldu. Söz konusu paket ile beraber esnaflar rahatlayacak. Anapara ve taksit ödeme tarihi 20 Mayıs 2021 tarihinden önce olup da kullandığı kredilerinin ödemelerini aksatan kişilerin, ticari faaliyette bulunan ve bulunmayan gerçek kişilerin ve kredi müşterilerinin karşılıksız çıkan çek, protesto edilmiş senet, kredi kartı ve diğer kredi borçlarının 31 Aralık 2021’e kadar ödenmesi durumunda kişilerin sicili temizlenmiş sayılacak.

Milyonlarca kişinin beklediği yapılandırma yasası ile yeni gelişmeler yaşandı. AK Parti tarafından TBMM’ye yeni ekonomi teklifi sunuldu. Teklifin onaylanması ile beraber esnafın da yüzü gülecek. 15 maddelik teklifte 30 Nisan 2021’den önce oluşan borçlar ve faizleri ödeyemeyen esnaflar sicili yapılandırma ile temizlenecek.

Yapılandırma kapsamındaki borç, ceza ve faizler

Posta’nın haberine göre, yapılandırma kapsamında olacak borç, ceza ve faizler şöyle:

30 Nisan 2021’den önceki döneme ilişkin beyana dayalı vergiler, vergi cezaları, gecikme faizi ve gecikme zammı.
2021 yılına ilişkin 30 Nisan 2021 öncesi tahakkuk eden vergi ve bunlara bağlı vergi cezaları, gecikme faizleri, gecikme zamları (Motorlu Taşıtlar Vergisi’nin ikinci taksidi hariç), 30 Nisan 2021 öncesi yapılan tespitlere ilişkin vergi aslına bağlı olmayan vergi cezaları ile idari para cezaları.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) borçları.

İdari para cezaları (trafik cezaları, köprü ve otoyol geçiş ihlal cezaları).

Ticaret Bakanlığı’nın takibini yaptığı Gümrük Vergisi’nin ödenmemiş kısmı ile bunlara bağlı faiz ve cezalar.
İhtirazi kayıtla verilen beyannameler üzerine tahakkuk etmiş olan vergiler.

Ödenmemiş su, atıksu ve katı atık bedelleri. Maske cezası ve sokağa çıkma yasağı için verilen cezalar kapsam dışı.

Öte yandan artırılan matrahlar yüzde 20 üzerinden vergilendirilecek. Ayrıca matrah artırımı yapılan yıl için beyannamesini zamanında vermiş ve vergisini ödemiş olan vatandaşlar yüzde 15 vergiye tabi tutulacak.