Kredi borcu olanlar dikkat! e-Devlet’ten kontrol edin
Türkiye’de milyonlarca vatandaşın öğrenim kredisi borcu bulunuyor. Ancak yapılan düzenleme ile borçlara yapılandırma geldi. Yapılan açıklamalara göre, borç ödeme vadesi henüz başlamayanlar veya borçlarını aksatmadan ödeyenler e-devlet üzerinden erteleme talebinde bulunabilirler. İşte KYK borcu yapılandırma ile ilgili detaylar
Üniversite eğitimi süresince devletten öğrenim kredisi alan milyonlarca vatandaş borçlarının silinip silinmeyeceğini merak ediyordu. Yapılan açıklamalar ile borçların silinmeyeceği ancak yapılandırılacağı bildirildi. Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilen düzenlemeye göre, KYK borcunu ödemeye başlamayanlar veya aksatmadan ödeyenler e-Devlet üzerinden erteleme talebinde bulunabilecekler. Ancak erteleme başvurusunda bulunmak isteyenlerin, işsizlik, askerlik durumlarının oluşması ve yüksek lisans ya da doktora eğitiminin devam etmesi gerekiyor.
Öte yandan ana parada olmasa da yapılandırma ile beraber borç ecikme zammı ve faizinde indirim yapılıyor. Yapılandırma ile beraber, geciken dönem için aylık 0.35’lik Yİ-ÜFE oranı baz alınacak. Bu da daha önce aylık işletilen yüzde 1.40’lık gecikme faizinden çok daha düşük bir orana işaret ediyor. Tabi yeni hesaplanacak farkla ortaya çıkacak borç peşin veya taksitle ödeme durumuna göre değişecek.
Başvuru nasıl yapılır?
Yapılandırma başvurusu yapmak isteyen vatandaşlar için Kanunun Resmi Gazete’de yayımlanmasının sonra başvuruların nereye, nasıl yapılacağına dair bilgiler de açıklanacak. Gecikmiş öğrenim kredi borcu bulunan vatandaşlar başvurularını vergi dairelerine yapabilecekler. Yapılandıma başvurusu yapan vatandaş öğrenim kredisinin tamamını Ocak ayında peşin olarak öderse, anaparaya eklenecek enflasyon farkının sadece yüzde 10’u alınacak ve faizin yüzde 90’ı silinecek. Vatandaşlar borçlarını 2 ayda bir olmak üzere 18 taksitte (36 ayda) kapatılabilecek.
Taksit faizi ne kadar?
Öğrenim kredisi taksit faizi enflasyon farkı ile belirlenen borcu 6 taksitte ödeyenler için yüzde 4.5, 9 taksitte ödeyenler için yüzde 8.3, 12 taksitte ödeyenler için yüzde 10.5, 18 taksitte ödeyenler için de yüzde 15 olarak belirlenecek.