EkonomiGündem

Kredi çekmeyi düşünenler için açıklandı: Bu zorunluluk kaldırıldı!

Kredi çekecekler, çekmeyi düşünenler dikkat! Torba yasa ile Tüketici Kanunu’nda değişikliğe gidildi ve 1 Nisan 2022 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan değişiklik ile beraber tüketici kredilerinde zorunlu hayat sigortası kaldırıldı.

TGRT Haber’e konuşan Hukukçu Ebubekir Elmalı, değişikliğin detaylarını paylaştı. “Daha önce tüketiciler hayat sigortası için ödenen bedeli tüketiciler mahkeme yoluyla geri alıyordu. Ancak hayat sigortasından tüketici de faydalandığı ve tüketicinin de menfaati söz konusu olduğu için mahkeme bunu haksız şart olarak görmeyip hayat sigortası için ödenen bedelin iadesini reddediyordu.” diyen Elmalı, “Tüketiciyi yıpratan ve yoran bu süreç torba kanunda yapılan değişiklikle ortadan kalmış oldu. Torba yasada bu düzenleme, “Tüketici kredisi sözleşmesi, kredi ile ilgili olanlar hariç yan finansal ürün ve hizmetlerin satın alınması şartına bağlanamaz.” denilerek 28. madde ile kanuna eklendi” diyerek açıkladı.

ARTIK ZORUNLU DEĞİL

Bu madde ile beraber artık tüketici kredisi çekmek isteyenler hayat sigortası istemiyorlarsa yaptırmak zorunda değiller. Daha önceden hayat sigortası yaptıranlar ve poliçelerini ödeyenler ise 28. maddeye istinaden hukuki yollarlar iade talep edebilecekler.

Ancak bankalar tüketici kredilerinde hayat sigortasını tüketicinin menfaatine göre düzenliyorlardı. Bu durumda hayat sigortası olmayan tüketicilerin borçları, vefat vb. durumlarda mirasçılarına geçecek ve kredi tahsil edilmeye devam edilecek.