Ekonomi

Kredi kartı borçları çıkmazda! 4 karttan biri taksit yükünde

2023 yılı, kredi kartı kullanımının rekorlar kırdığı bir yıl oldu. Türkiye Bankalar Birliği (TBB) verilerine göre, 36.7 milyon kişiye ait 117.1 milyon kredi kartının kullanıldığı 2023’te, yıllık kartlı alışveriş işlemleri 10 trilyon liraya ulaştı. Bu tutarın 6.5 trilyon lirası kredi kartıyla yapılırken, 1.6 trilyon lirası taksitlendirildi. Yani her 4 kredi kartlı alışverişten 1’i taksitlendirilerek borç yükünü artırdı.

Alışverişlerde kredi kartı kullanımının gayrisafi yurt içi hasılaya (GSYH) oranı da 2023’te yüzde 39’a yükseldi. Bu, kartların günlük hayatta ne kadar önemli bir rol oynadığının göstergesi.

Taksitli alışverişler artıyor

Kredi kartlarının sunduğu taksit imkanı, yüksek enflasyon ve artan hayat pahalılığı karşısında vatandaşlar için cazip bir seçenek haline geldi. 2023 yılında kredi kartı ile yapılan taksitli alışverişler bir önceki yıla göre yüzde 126 artarak 1.6 trilyon liraya ulaştı. Bu durum, borçlanma eğiliminde de bir artış olduğunu gösteriyor.

Kart aidatları cep yakıyor

Kredi kartı kullanımının artması, bankalar için de gelir kaynağı anlamına geliyor. Bankalar, bu yıl kredi kartı aidatlarına yüzde 50-70 arasında zam yaptı. Zamla birlikte yıllık olarak alınan kredi kartı aidatlarında 340 TL ile 1.500 TL arasında değişen fiyatlar söz konusu oldu. Bu durum, kart kullanıcılarının tepkisine neden oldu. Son zamanlarda ödemiş olduğu aidatın iadesini talep eden tüketicilerin sayısı giderek artıyor.

Ekonomistler uyarıyor

Ekonomistler, kredi kartı kullanımının artmasının ve taksitli alışverişlere yönelmenin, borçlanma riskini de beraberinde getirdiğini vurguluyor. Artan borçluluk, gelecekte daha büyük ekonomik sorunlara yol açabilir. Ekonomistler, vatandaşların kredi kartlarını bilinçli bir şekilde kullanmaları ve bütçelerini aşmamaları konusunda uyarıyor.

Hükümetten düzenleme bekleniyor

Kredi kartı kullanımının artması ve borçlanma riskini endişeyle izleyen hükümetin, bu konuda bir düzenleme yapılması üzerinde çalıştığı biliniyor. Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, kredi kartlarında düzenleme yapılması gerektiğini düşündüklerini belirterek, “Bu konuda birkaç fikrimiz var, çalışmalarımız sürüyor. Belirli bir aşamaya geldiğinde kamuoyuyla paylaşacağız” demişti.