EkonomiGündem

Kredi Kartı Borcu Bulunanlar Dikkat! O Oranlar Açıklandı

Milyonlarca vatandaşı ilgilendiriyor. Borcu borç ile kapatmak isteyen vatandaş daha çok borca batıyor. Artan gıda, temel ihtiyaç ürünü fiyatları öte yandan konut kira, akaryakıt, yakacak fiyatları derken dar gelirli vatandaş maddi sıkıntılar içerisinde çıkmaza girmeye devam ediyor. Artan borçlarını borç ile kapatmaya çalışan vatandaşın ilk başvurduğu yer bankalar oluyor.

Artık kredi kartı ve banka kredisi olmayan vatandaş sayısı çok az olmakla birlikte yapılan açıklama ile birlikte kredi kartı kullanımı bir önceki yıllara göre artış gösterdi. Geçtiğimiz yıl ile kıyaslandığında kredi kartındaki artış oranı yüzde 62,3 yükseldi.

Vatandaş Kredi Kartı Borcunu Ödeyemiyor

Türkiye Bankalar Birliğine göre borcunu ödeyemeyen vatandaş sayısı da bu yıl ile birlikte artış gösterdi. Yapılan açıklamada kredi kartı ve kredi borcunu ödeyemeyen kişi sayısı bir yılda iki katını aştı. Gelir artan gıda ve temel ihtiyaç ürünlerindeki fiyatları karşılamaya yetmiyor vatandaşlar ise haliyle kredi ve kredi kartlarına sarılıyor.

Türkiye Bankalar Birliği tarafından yayımlanan rapora göre, 34 Milyon 700 Bin kişi kredi veya kredi kartı borçlusu. Üstelik vatandaşlar o borçları ödemekte güçlük çekiyor. Türkiye Bankalar Birliği raporuna göre 2021 yılının ilk 11 ayında kredi ve kredi kartı borçlarını ödeyemeyen kişi sayısı 1 milyon 485 bin kişi oldu. Bu sayı 2020 yılında 641 kişiydi. Yayımlanan rapora göre 1 milyon 485 bin kişi kredi ya da kredi kartına ait borcu ödeyemediği için yasal takibe düştü.

Milyonlarca vatandaşı ilgilendiriyor. Kredi ve kredi kartı borçları milyonlarca hanede giderek artıyor. Döviz kurlarında yaşanan dalgalanmalar ve artan enflasyon oranları sebebi ile sıkıntıya düşen vatandaş kredi kartına sarılıyor.

Kredi Kartının En Çok Kullanıldığı Sektör Gıda

Kredi kartına sarılan vatandaş harcamaları en çok marketlerde yaptı. Vatandaş gıda ve temel ihtiyaç ürünlerini alabilmek adına borçlandı. Aralık ayında kartla yapılan market harcamaları yüzde 38 oranında artış gösterdi. Kredi kartının aktif olarak kullanıldığı ikinci sektör ise elektronik ürünlerde oldu 47 milyar lira harcama ile market sektöründen sonra en fazla kredi kartının kullanıldığın sektör elektronik sektörü oldu. Akaryakıt sektörü de en çok kredi kartı kullanılan sektörlerin başında geldi. Geçtiğimiz yılın son 3 ayında 34 milyar liraya yükseldi. Yıllık olarak baz alındığında o rakam 100 milyar lirayı aştı.