Kredi kartı borcu olanlara müjde! Yeni düzenleme sinyali geldi

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı Alpaslan Çakar, 2023 yılında kredi kartı harcamalarının üç kat arttığını belirterek, enflasyonun kontrol altına alınabilmesi için kredi kartlarına düzenleme yapılabileceğine işaret etti. Çakar, kredi kartı taksit sayısı azaltma, limit kontrolü, veya faiz gibi önlemlerin gündemde olabileceğini ifade etti.

Çakar, geçen yıl kredilerin 11,6 trilyon lira olduğunu ve bu miktarın 2023 sonunda yüzde 54 oranında büyüdüğünü açıkladı. Kredi kartı harcamalarındaki artışın ön plana çıktığını belirten Çakar, bu konuda yapılacak düzenlemelerin faiz oranı, taksit sınırlaması veya harcanabilecek tutar gibi faktörlere odaklanabileceğini belirtti. Ayrıca, bu yıl bankacılık sektöründe toplam kredi büyümesinin yüzde 40 civarında olmasını beklediklerini ve parasal sıkılaşmaya bağlı olarak takipteki kredilerde bir miktar artış öngördüklerini ifade etti.

Çakar, bankacılık sektöründe 2024’te özsermaye karlığının %30 civarında olmasını beklediklerini, ancak enflasyonun etkisiyle karlılığın ilk yarıda azalabileceğini belirtti. Ayrıca, bankaların sermaye yeterlilik rasyolarının yüzde 18 civarında olduğunu ve enflasyon muhasebesinin bu rasyolara olumlu katkı yapabileceğini vurguladı.

 

Exit mobile version