Ekonomi

Kredi kartı harcamalarında büyük artış: Zirvedeki ilk üç il şaşırttı

Geçtiğimiz yıl içerisinde artan kredi faizleri, Türkiye genelinde vatandaşları kredi kartı kullanımına yönlendirdi. Merkez Bankası’nın kasım ayından bu yana kredi kartlarına uygulanan faiz oranını yüzde 35 olarak sabit tutmasının ardından, bireyler kredi kartı kullanımını tercih etti.

Fintürk verilerine göre, geçtiğimiz yıl kredi kartı harcamaları önceki yıla göre yüzde 157,2 oranında artış gösterdi, bu da 2,5 katlık bir büyümeye denk geldi.

Yüzde 211 artışla Hakkari birinci sırada

En dikkat çeken artış oranı ise yüzde 238 ile Hakkari şehrinde yaşandı. Hakkari‘yi yüzde 221 ile Şanlıurfa ve Diyarbakır, yüzde 203 ile Kilis ve yüzde 201 ile Siirt izledi.

Büyükşehirler arasında ise bireysel kredi kartı harcamalarındaki artış oranı İstanbul‘da yüzde 146, Ankara’da yüzde 165, İzmir‘de ise yüzde 156 oldu.

Kredi faizleri kartlara yöneltti

Merkez Bankası’nın politika faizini yüzde 45’e çıkarmasına rağmen, kredi kartı faizini yüzde 35 olarak sabit tutması, vatandaşların kredi kartlarına olan ilgisini artırdı. Bu durum, bireylerin kredi kullanımını azaltıp kredi kartlarına yönelmelerine neden oldu.

2022’de yüzde 33 seviyesinde olan kredi kartı ve kredili mevduat hesaplarının toplam bireysel krediler içindeki payı, 2023’te yüzde 50’yi aşarak dikkat çekti. Kredili mevduat hesaplarındaki artış da bu eğilimi destekleyerek, toplam kredili mevduat harcamalarını geçtiğimiz yıl yüzde 155 artışla 166 milyar liraya çıkardı.