Editörün SeçtikleriEkonomi

Kredi kartı kullananlar dikkat! Türkiye genelinde başlıyor: Bu şekilde olacak

Türkiye’de ekonomideki sıkılaştırma adımları kapsamında, kredi kartı kullanımı ve limitlerine yönelik önemli değişiklikler paylaşıldı ve  Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), enflasyonla mücadele çerçevesinde kredi kartı limitlerinde kısıtlamalara gitme kararı aldığı ifade edildi. Konu ile ilgili olarak bugüne kadar birçok banka müşterisi için aylık gelirlerinin çok üzerinde kredi kartı limitleri tahsis edilmesi, özellikle tüketici borçlarının artmasına ve ekonomik dengesizliklere yol açtığından yüksek limitli kartlarla yapılan harcamaların teşvik edilmesi, kişisel finans yönetimi konusunda zorluklar yaşayan bireyler için önemli bir risk faktörü haline geldiği bildirildi. Bunlardan dolayı da kredi kartları hakkında böyle bir karar alınması yeniden gündeme geldi.

LİMİT TAHSİSİNDE DEĞİŞİKLİK

BDDK’nın bankalara gönderdiği talimat mektubu ile birlikte, kredi kartı limitlerinin belirlenmesinde yeni kriterler uygulanacağı ifade edilerek artık limit tahsisleri, müşterilerin Findeks notlarına ek olarak aylık gelirlerine göre de değerlendirileceği ve bu yeni uygulama ile riskli müşterilere verilecek limitler aylık gelirlerinin dört katıyla sınırlı tutulurken, ödemelerini düzenli olarak yapanlar için bu limit sekiz katına kadar çıkabileceği vurgulandı.

BORÇLANMA ORANI ARTIYOR

Ayrıca kredi kartı limitlerindeki bu düzenleme, ekonomik tüketim alışkanlıklarını önemli ölçüde etkileyeceği ve özellikle asgari ücretle geçinen birçok kişinin dahi yüksek limitli kartlara sahip olması, tüketimdeki aşırı artışı ve borçlanma oranlarının yükselmesini tetiklediği bildirildi.