Gündem

Kredi kartı kullananları ilgilendiriyor; 24 saat içerisinde yapılan bildirimlerden kredi kartı kullanıcıları sorumlu tutulamayabiliyor! İşte, detaylar…

Kredi kartlarının kullanımı ile birlikte pek çok kolaylık gibi pek çok sorunda ortaya çıkmaya başladı. Özellikle kayıp ya da çalınan kredi kartlarındaki harcamalar, vatandaşlara ek bir yük olur hale geldi. Bu gibi durumlarda ilk 24 saat içerisindeki başvurularda vatandaşların karttan yapılan ödemeden muaf tutulabileceği öğrenildi.

ORTALAMA HER KİŞİNİN İKİ KREDİ KARTI VAR

Yapılan son araştırmalar ile birlikte kredi kartının kullanımının günden güne artmaya başladığı ortaya konuldu. Özellikle son araştırma ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, Türkiye’de geçtiğimiz ay itibariyle kişi başı iki kredi kartı düşmeye başladı.

KREDİ KARTLARI KAYBOLDUĞUNDA BİLDİRMEK ŞART

Son zamanlarda kullanımı iyice artmış olan kredi kartları, vatandaşların yaşamının vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Özellikle ihtiyaçları ertelememe noktasında sıkça kullanılan kredi kartlarının en büyük dertlerinden biri ise, kaybolması ya da çalınması olmaya başladı. Bu noktada bankaların prosedürleri birbirinden farklı işlerken, pek çok bankanın kayıp veya çalıntı halinde özellikle ilk 24 saate önem verdiği ortaya çıktı.

İLK 24 SAAT İÇERİSİNDE YAPILAN BİLDİRİMLERDE KULLANICI SORUMLU TUTULAMAYABİLİYOR

Özellikle kaybolduğunda kredi kartlarına ilişkin yapılması gereken kayıp veya çalıntı bildiriminin süresi büyük önem taşıyor. Çünkü bazı bankalar inisiyatif olarak, kaybın üzerinden 24 saat geçmeden yapılan bildirimler halinde, karttan yapılan harcamalardan kullanıcısını sorumlu tutmuyor. Ancak, bu durum her banka için geçerlilik göstermiyor. Her banka için geçerli olan bir durum ise, sigorta yaptırılan kredi kartları için bankaların kayıp veya çalıntı halinde ne fazla 150 TL’ye kadar bir tutar talep edebilmesi oluyor. Öte yandan tüm bu işlemlerin yürürlüğe girebilmesi için kredi kartı kullanıcıların banka ile birlikte polis karakoluna da kayıp veya çalıntı başvurusunda bulunması gerekiyor.