Ekonomi

Kredi kartlarına yeni düzenleme: Asgari ödeme tutarı yükseltilecek

Hükümet, vatandaşların artan fiyatlar karşısında başvurduğu kredi kartlarına yönelik baskıyı artırıyor. Kredi kartı harcamaları, enflasyonun çok üzerinde artarak yıllık bazda 2.5 kat yükseldi. Ekonomi yönetimi ise 31 Mart’taki yerel seçimlerin ardından kart kullanımını sınırlayacak tedbirler alınacağını vurgulamaya devam ediyor.

Kasım ayından bu yana Merkez Bankası, kredi kartı faizlerini aylık yüzde 3.66 seviyesinde sabit tutarken, tüketici kredisinde aylık faizler yüzde 3.79 ile yüzde 4.50 arasında değişiyor. Ancak enflasyonun yüksek seyretmesi nedeniyle vatandaşlar, masraflarını karşılayabilmek adına kartlara yüklenmeye devam ediyor.

Borç 1 trilyon 247 milyar liraya ulaştı

2 Şubat haftasında haftalık bazda yüzde 17 artışla 240 milyar liralık kartlı harcama yapıldı ve vatandaşların bankalara olan kredi kartı borcu 1 trilyon 247 milyar liraya ulaştı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Bankalar Birliği Başkanı Alparslan Çakar’ın ardından yeni Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan da kredi kartlarına düzenleme sinyali verdi. Karahan, bu hafta kredi kartı harcamalarındaki artışı takip ettiklerini ve bu konuda çalışmalar yürüttüklerini belirtti.

Asgari ödeme tutarı yükseltilecek

Kulislerde, kredi kartlarıyla ilgili çeşitli formüllerin masada olduğu konuşuluyor. İlk seçenek, Haziran 2022’den bu yana değiştirilmeyen asgari ödeme tutarının yükseltilmesi olarak belirtiliyor. Ayrıca kart limitlerine kısıtlama getirilebileceği ve kartlara taksit sınırlaması uygulanabileceği de kulislere yansıyan bilgiler arasında. Dün Finansal İstikrar Komitesi de tüketici kredileri başlığıyla toplandı.

Ekonomist Prof. Dr. Emre Alkin

Alkin “Büyük hata olur”

Ekonomist Prof. Dr. Emre Alkin, kredi kartlarına yönelik düzenleme ihtimaliyle ilgili olarak “Büyük hata olur” dedi. Alkin, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Kredi kartı harcamalarındaki artışın temel nedeninin yükselen fiyatlar olduğunu fark etmeden atılacak adımların büyük bir hata ve hoşnutsuzluk yaratacağını söylemem lazım” ifadelerine yer verdi. Alkin, insanların temel ihtiyaçlarını kredi kartlarıyla karşıladığını ve 1.25 trilyon liraya dayanan kredi kartı borcunun 706 milyar lirasının taksitsiz harcamalardan oluştuğunu hatırlattı.