Gündem

Kremlin Sözcüsü Peskov, Rus gazında ruble ile ödeme sistemini değerlendirdi: Şartlar oluşursa iptal edilebilir

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal girişimine başlaması ile birlikte Batılı devletlerden Rusya’ya yönelik peş peşe ekonomik yaptırım kararları gelmeye başladı. Gelen bu kararlarda başta ABD ve Avrupa Birliği (AB) ülkeleri yer alırken, diğer birçok ülke de çeşitli siyasi ve ekonomik yaptırım kararını açıkladı. Rusya’nın söz konusu yaptırımlara karşı doğalgaz gücü ile adım atması bekleniyordu ve beklenen oldu. Vladimir Putin, geçtiğimiz hafta doğalgaz ödemelerinin artık Rus rublesi ile alınacağını duyurdu ve Putin önceki bu ödemelere ilişkin kararnameyi de imzaladı. Atılan bu adım sonrası Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, “gereken şartları oluşması durumunda” Rus gazında ruble ile ödeme sisteminin iptal edilebileceğini açıkladı.

Kremlin Sözcüsü Peskov’un Açıklamaları

Rusya’nın başkenti Moskova’da gazetecilere açıklamalarda bulunan Kremlin Sözcüsü Peskov, Rusya’nın “dost olmayan ülkelere” doğalgaz ihracında ruble ile ödeme sistemine geçilmesi konusunu değerlendirdi. Açıklamalarında bugün itibariyle ruble ile ödeme yapılmaması durumunda Rusya’nın gaz sevkiyatını hemen kesmeyeceğini ifade eden Peskov “Şu anda devam eden teslimatların ödemesinin bugün değil, bu ayın ikinci yarısında, hatta Mayıs ayında yapılması gerekiyor” dedi.

Gazprom ve Rosneft Sorusuna Sert Çıktı

Rus gazı ihracında ruble ile ödeme sisteminin iptal edilip edilmeyeceğine ilişkin gelen soru karşısında Peskov “Elbette. Çok katı bir durum yok, şartlar oluşursa olabilir ancak şu anki durumda bizim için en çok tercih edilen ve en güvenilir seçenek ruble” yanıtını verdi. Peskov söz konusu açıklamalarında, Almanya’nın ülkede bulunan Gazprom ve Rosneft’in yan şirketlerini ulusallaştıracağı iddiasına ise sert tepki gösterdi. Peskov konuya ilişkin açıklamasında “Böyle bir plan, uluslararası hukuka ve akla gelebilecek tüm kural ve yasaları ciddi şekilde ihlal edecektir. Bu nedenle yakından takip edeceğiz. Böyle bir konunun detaylandırılmasını bile kabul edilmez buluyoruz” dedi.