GündemSağlık

Kronik hastalığı olanlar dikkat: Sadece 1 gün kaldı!

Bilindiği üzere koronavirüs salgını döneminde kronik hastalara reçetesiz ilaç temini sağlanması uygulamasına geçilmişti. Söz konusu uygulamanın son tarihi 1 Haziran 2022 olarak açıklanmıştı. Yani reçetesiz ilaç alabilmek için yalnızca 1 gün kaldı.

Salgın süresince bulaş riskinin azaltılması, sağlık hizmetine erişimin kolaylaştırılması için reçete uygulamasında değişikliğe gidilmişti. Bu kapsamda, kronik hastalıklarda ilaçlar reçete olmadan temin ediliyordu. Bu uygulama 1 Haziran’dan itibaren kaldırılıyor. Kronik hastalığı olanlar aile hekimi veya doktorlarına giderek reçete yazdırmak durumunda kalacaklar.

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan da Nisan ayında yaptığı açıklamayla şunları aktarmıştı:

“SGK, 8 Nisan 2022 tarihinde duyuru yayınlayarak bütün sağlık raporlarının süresini uzatmadığını, 15 hastalık grubunu dışarda bıraktığını ve eczanelerimizden reçetesiz ilaç verilmesini 1 Haziran 2022 tarihinde bitireceğini bildirdi ancak Medula provizyon sisteminde gerekli güncelleme bile halen yapılmadı. 15 hastalık ve ilaç grubunun dışında kalan bütün kronik hastalar 31 Aralık 2022 tarihine kadar uzatılmış raporlarıyla, 1 Haziran 2022 tarihine kadar ilaçlarını direkt eczaneden reçetesiz temin edebilecek olup, bu tarihten sonra reçetesiz ilaç alımı olamayacak.

Listede hastalığı ve ilaçları olan vatandaşlarımızın ise acilen raporlarını yeniletmeleri ve reçetelerini yazdırmaları gerektiğini, bu vesileyle bir kez daha hatırlatır, uygulamadaki karışıklığın ve karmaşıklığın sorumlusunun eczacılar olmadığını kamuoyunun bilgisine sunarız.”