Gündem

Kuaförde fön çektiriyorsanız dikkat: Nedeni canınızı sıkacak! Duyuru yapıldı!

Kuaföre fön çektirmeye giden kadınlara önemli bir açıklama yapıldı. Yapılan araştırmalar sonucu brezilya fönü ya da keratin bakım ile saçları düzleştirilen kadınlara ABD Ulusal Sağlık Enstitüsü tarafından yapılan inceleme çarpıcı sonuçlar ortaya koyduğunu duyurdu.

11 YIL BOYUNCA ÇALIŞMA YAPILDI

34 bin kadın üzerinde 11 yıl boyunca yapılan çalışmada, kimyasal saç düzleştiricilerin içinde bulunan maddelerin kanser riskini arttığı ortaya çıktı. Kimyasal saç düzleştirici işlemi yaptırmadan önce dikkat edilmesi gerek önemli bir husus içeriğindeki maddeler. Yapılan araştırmalar sonucunda içeriğinde paraben, bisphenol A, metaller ve fermoldehit bulunuyorsa o ürünlerden uzak durulması gerektiği ifade ediliyor.

TÜRKİYE’DE DE SIK SIK KULLANILIYOR

Ülkemizde de pek çok kadın daha sağlıklı görünen saçlara kavuşmak için sık sık brezilya fönü ya da keratin bakıma başvuruyor. Özellikle kıvırcık ve kabarık saçlı kadınlar bu işlemi tercih ediyor.

Kimyasal düzleştirme işleminin kalıcılık süresi saç türüne göre 2 ay ile 4 ay arasında değişkenlik gösteriyor. Araştırma sonuçları hakkında açıklama yapan Prof. Dr. Güner Sönmez, “ABD’de yaklaşık 34 bin üzerinde yapılan çalışma 11 yıllık bir süreçte takip edilmiş. Bu çalışmada kadınların bir saç bakım ürünü olan kimyasal düzleştiriciler ile rahim kanseri üzerindeki ilişkisi araştırılmış. Özellikle bir yılda 4 ve 4’ten fazla kimyasal düzleştirici ürün kullananları sık kullanım olarak belirtiyorlar. Bunun altındakileri seyrek kullanım diye belirtiyorlar. Bu çalışmaya göre hiç kimyasal düzleştiricileri kullanmayan kişilerde hastalık oranı yüzde 1,64. Ürünleri sık kullananlarda ise bu oran yüzde 4,05. Yani iki katından daha fazla” dedi.