Ekonomi

Kur Korumalı Mevduat hesapları için vergi istisnası süresi uzatıldı

Kur korumalı mevduat hesaplarına ilişkin yeni bir karar alındı. NTV’nin haberine göre kurumlar vergisi istisnası süresi 30 Haziran 2024’e kadar uzatıldı. Önceki süre 31 Aralık 2023’te sona eriyordu, ancak yeni düzenleme ile bu süre uzatıldı. Ayrıca, 30 Haziran 2024 sonrası için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a süre uzatma yetkisi verilecek.

Kur korumalı mevduat hesaplarında yaşanan gerileme devam ediyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, 17 Kasım haftasında kur korumalı mevduat hesaplarının toplam büyüklüğü 70,9 milyar TL gerileyerek 2,7 trilyon TL seviyesine indi.

“KKM’nin cazip olduğu dönem bitti”

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, TÜSİAD-Koç Üniversitesi Ekonomik Araştırmalar Forumu’nda yaptığı konuşmada, TL mevduat faizlerinin yüzde 50’nin üzerinde olduğunu belirterek, “KKM’nin cazip olduğu dönem bitti. KKM’ye ihtiyaç olmadığını görüyorum. KKM’nin ortadan kalktığını göreceğiz” dedi.

Döviz mevduatları da aynı şekilde geriliyor. Pariteden arındırıldığında, 17 Kasım haftasında döviz mevduatları 685 milyon dolar azaldı. Bu gelişmeler, kur korumalı mevduat hesaplarındaki talep ve döviz mevduatlarındaki azalmanın finansal piyasalarda etkilerini gösteriyor.