Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından kurban alacaklara duyuru yapıldı. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada kurban alacak vatandaşlara dikkat edilmesi gerekenler konusunda “Kurban Rehberi” yayımlandı.
KURBAN REHBERİ YAYIMLANDI
Rehberde, kurbanlıkların çok zayıf ve çevreye karşı duyarsız olmaması, şap hastalığı belirtisine dikkat edilmesi, ağırlık artışı sağlamak için kurbanlıklara hormon uygulanmaması, kesilen hayvanlara ait organların kesinlikle evcil ve yabani hayvanlara verilmemesi konularında uyarılar yapıldı. Park ve sokakta kesim yapılmaması ve çevrenin kirletilmemesi için dikkat edilmesi istenilen rehberde, şu ayrıntılar yer aldı:
DIŞ GÖRÜNÜŞÜ DÜZGÜN OLMALI
Koyun ve keçinin bir, sığır ve mandanın iki, devenin ise beş yaşını doldurmuş olması gerekir. Ancak altı ayını tamamlayan koyun, bir yaşını doldurmuş gibi gösterişli olması halinde kurban edilebilir. Sığır ve manda ile koyun ve keçinin küpesinin olup olmadığına bakılması gerekir.
Çok zayıf, gebe ya da yeni doğum yapmış hayvanlar olmamalı. Hayvanın kılları düzgün ve parlak, bakışları ve dış görünümü canlı olmalı.
Yüksek ateş, salyası ve gözde akıntısı bulunmamalı. Pis kokulu ishali ve burun akıntısı olmamalı. Öksürük ve nefes darlığı yaşamamalı. Çevreye karşı aşırı tepkili veya çok duyarsız olmamalı. Yara, şişlik ve ödemi olmamalı. Cinsiyet organları ve memede kötü kokulu akıntısı bulunmamalı. Hayvan varlığının devamı açısından öncelikle erkek hayvanlar kurban olarak tercih edilmeli. *Hayvanlarda şap hastalığı belirtisi görülmemeli.
Hayvanlara yeteri kadar temiz su ve yem verilmeli, bulundukları ahır ve ağıllar uygun şekilde aydınlatılmalı ve havalandırılmalı. Verilen yemler kokuşmuş, küflü, yabancı maddelerle bulaşık olmamalı.