Kurban bayramı nedeniyle bugün büyükbaş ve küçükbaş kurbanlıklar kesilmeye başlandı. Bu sene kurbanlık kesen vatandaşlar ise merak ettikleri soruların cevaplarını internette araştırıyorlar. Bu kapsamda en çok merak edilen sorulardan bir tanesi ise “Kurban eti buzlukta ne kadar süre saklanabilir?” Merak edilen sorunun cevabını Medipol Mega Üniversite Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü’nden Prof. Dr. Vedat Göral verdi.
Bu yıl Kurban Bayramı yine corona virüsü salgını gölgesinde geçecek. Salgın devam etsede vatandaşlar kurban ibadetlerini yerine getiriyorlar. Bu nedenle bu sene kurbanlık kesenler kurbanlıkların buzlukta ne kadar saklanabileceğini araştırıyorlar. Konu hakkında Medipol Mega Üniversite Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü’nden Prof. Dr. Vedat Göral açıklamada bulundu. Göral açıklamalarında, buzdolabında, bölünmüş ve sarılmış etleri, buzlukta eksi 2 derecede 1-2 hafta, derin dondurucuda 2-3 ay arasında saklanabileceğini söyledi.
Dondurucuda 2-3 ay saklanabilir
Prof. Dr. Göral kurbanlık etlerin saklanması ile ilgili yaptığı açıklamalarında, “Kesilen hayvanın eti, büyük parçalar halinde buzdolabında ve artı 4 derecede saklanmalı ve ideali bir gün bekletildikten sonra tüketilmelidir, eğer saklanacaksa kuşbaşı ya da kıyma halinde, yağlı kağıtlara veya buzdolabı poşetine sarılı olarak derin dondurucu kısmında bekletilmelidir. Kesim sonrası et dinlendirilmezse hem sert ve lezzetsiz olur hem de sindirimi zor olabilir. Buzdolabından çıkarılan etin hemen kullanılması gerekir, sonraki öğün için bekletilmemesi ve çözüldükten sonra tekrar dondurucuya konması sakıncalı olup ette aşırı bakteri çoğalmasına neden olabilir. Bu da sağlığımızı olumsuz etkiler. Buzdolabında, bölünmüş ve sarılmış etleri, buzlukta eksi 2 derecede 1-2 hafta, derin dondurucuda 2-3 ay arasında saklayabiliriz.” İfadelerini kullandı.
Et kendi yağında pişirilmeli
Eti kendi yağıyla pişirmek gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Göral, “Izgarada ise et ile ateş arasında, yaklaşık 15 santimetrelik bir mesafe olmalıdır. Et yanmamalı, kömürleşmemelidir.” Dedi.
Etlerin ızgara ve haşlama şeklinde pişirmenin sağlık için iyi olduğunu söyleyen Prof. Dr. Göral, “Bir gün dinlendirilen etler, fırında ızgara veya haşlama tarzında pişirilmeli, pişirme esnasında kendi yağıyla pişirilmeli ve ilave kullanılmamalıdır. Buharda haşlama tercih edilmelidir. Bayram sabahı güne iyi bir kahvaltı ile başlamak yararlıdır. Eğer tüketilecekse öğle yemeğinde, kurban etinden pişirilmiş et tüketilmelidir. Etler; ızgara ve haşlama tarzında pişirilmeli. Sağlık açısından etin yanmamasına dikkat edilmeli, etin yanan ve kömürleşmiş kısmı yenmemelidir.” Açıklamalarında bulundu.