Genel

Kurbanlık Fiyatları Açıklandı! Kurbanlık Alınırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Kurban Bayramına sayılı günler kala kurban fiyatları merak konusu oldu. Bu yıl 20 Temmuzda başlayacak olan Kurban Bayramı öncesi kurbanlık fiyatlarının artışı gündem oldu. Toplamda 4 gün sürecek olan bayram 23 Temmuzda sona erecek.

Kurban Bayramı yaklaşırken İstanbul başta olmak üzere pek çok yerde kurulan kurbanlık pazarları ilk günlerinden satışlarına başladı. Kurban pazarlarında bulunan hayvanların fiyatları pazarlara göre değişiklik gösterirken geçen yıla oranla artış göstermesi dikkatlerden kaçmadı.

Her yıl Türkiye Ziraat Odası Birliği tarafından açıklanan kilogram fiyatlarına göre ortamala olarak belirlenen kurbanlık fiyatları henüz açıklanmazken İHA’nın haberine göre Kurban bayramı öncesi kurulan kurban pazarlarında fiyatlar geçen yıla göre artış gösterdi.

17-38 BİN ARASINDA DEĞİŞİYOR

Hayvanlarını Ağrı’dan getirdiklerini belirten kurban satıcısı Serkan Daşdemir, “Hayvanlarımızı bugün getirdik. Yolculuğumuz 19 saat sürdü. Evraklarımız tam olduğu için problem yaşamadan geldik. İlk günden talep güzel. 30 tane hayvan getirdik bunların 8 tanesi satıldı. Bu durumdan memnunuz. Bayrama kadar tüm hayvanlarımızı satmayı düşünüyoruz. Yem fiyatları yüksek olsa da fiyatlar bu sene uygun. Fiyatlarımız 17 bin TL ile 28 bin TL arasında değişiyor. Geçen seneye göre fiyatlarımız yüzde 30 arttı. Getirdiğimiz kurbanların en ağırı 980 en hafifi ise 550 kilo. Vatandaşlar kurbanlarını alırken hayvanın gözlerine, boynuzlarına, ayaklarına, kuyruğuna dikkat etmeleri gerekiyor. Burada kesim için 4 tane ünite var. Vatandaş kurbanını aldıktan sonra istediği üniteden sırasını alır ve bayram günüde kesim gerçekleşir. Kesim fiyatları daha belli değil, geçen sene bin 250 TL’den kesiliyordu” şeklinde konuştu.

FİYATLARDA 2-3 BİN ARTIŞ VAR

Satışlara bugün başladıklarını ifade eden kurban satıcısı Yavuz Baran, “Çadırlarımıza bugün yerleştik. Hayvanlarımız satışa hazır şekilde bekliyor. Hayvanlarımız hepsinin kan tahlili yapıldı. Ağrı’dan geldik yolculuğumuz ise 34 saat sürdü. 270 tane hayvan getirdik bunlardan 12 tanesini sattık. Fiyatlarımız 10 bin TL’den başlayıp 30 bin TL’ye kadar devam ediyor. Geçen seneye göre fiyatlarda 2-3 bin TL artış var” açıklamasında bulundu.

Kurbanlık Alınırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Kurban bayramına sayılı günler kala kurbanlık alınırken dikkat edilecek hususlar da merak konusu oldu.

Kurbanlık alınırken dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan biri büyük baş hayvan alacaklar için kulak küpesi ve pasaporta sahip olması küçükbaş hayvanlar için de kulak küpesi ve nakil belgesine sahip olması dikkat edilmesi gereken şartlardan.

Dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise başka ilden sevk edilen hayvanların ‘’Veteriner Sağlık Raporu’’ olup olmadığı,hayvanın fiziksel sağlığı gözleri, boynuzları, ayakları ve kuyruk kısmı da dikkat edilmesi gereken hususlardan.

Vekalet Yoluyla Kurban Kesim Ücretleri Ne Kadar?

Kurban bayramının merak edilen konularından bir diğeri de vekaletle kurban ücretleri oldu.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş bu yıl vekaletle kurban kesim bedellerini açıkladı. Vekaletle kurbanlık kesim ücretleri yurt içinde  1125 lira olurken yurt dışında  ise 925 lira olarak belirlendi.