Gündem

Küresel ısınma nedeniyle her 0,1 derecelik ısınma milyonlarca insanı öldürecek

Dünya, iklim değişikliği ve küresel ısınma nedeniyle bilinmeyen bir krize girdi. Bu yıl, ABD merkezli bir çalışmaya göre, dünyanın çeşitli bölgeleri aşırı hava koşullarına maruz kaldı ve bu durum, bilim insanları tarafından “Her 0,1 derecelik ısınma milyonlarca insanın ölümüyle sonuçlanabilir” uyarısıyla vurgulandı.

Oregon Üniversitesi öğretim üyesi Dr. William J. Ripple, 2023’ü, iklim değişikliğiyle ilişkili aşırılıkların dünya genelinde kayda geçtiği bir yıl olarak tanımlayarak küresel ortalama sıcaklıklardaki her 0,1 derecelik artışın milyonlarca insanın hayatına mal olabileceği uyarısını yaptı.

‘Bilinmeyen Topraklara Giriş’

ABD’deki Oregon Üniversitesi önderliğinde dünya çapındaki çeşitli üniversitelerden bilim insanlarının hazırladığı “2023’te İklim Değişikliğinin Durumu: Bilinmeyen Topraklara Giriş” raporu, iklim değişikliği ve küresel ısınmanın vahim boyutlarını ele aldı.

BioScience dergisinde yayımlanan rapora göre, dünya iklim değişikliğinin etkileriyle kuşatılmış durumda ve uzmanlar, on yıllardır uyarıda bulundukları konuların artık gözle görülmeye başlandığını ve gelecekte daha önce hiç tecrübe edilmemiş koşullarla karşılaşılabileceğini belirtiyor.

2023 küresel ısınmada aşırılıklarla dolu

Rapor, 2023’ün rekor sıcaklıklar, devam eden okyanus ısınmaları, Kuzey Atlantik deniz suyu yüzeyindeki artış ve Antarktika’daki buzul seviyelerinin düşük seviyelere gerilemesi gibi iklim değişikliğiyle ilişkilendirilen aşırılıklarla dolu bir yıl olduğunu gösteriyor.

Ayrıca, Haziran-Ağustos 2023’ün kaydedilmiş en sıcak dönem olduğu, temmuz ayının başlarında dünyanın şimdiye kadar gördüğü en yüksek küresel günlük ortalama yüzey sıcaklığını yaşadığı ve 12 Eylül itibarıyla sıcaklığın sanayi öncesi döneme göre 1,5 dereceden fazla olduğu 38 gün geçtiği belirtiliyor.