Gündem

Kuşadası deprem araştırmasından sevindirici sonuç

Kuşadası Körfezi’nde gerçekleştirilen deprem araştırması tamamlandı ve olası yıkıcı bir fay bulunmadığı açıklandı. İzmir’in Seferihisar ilçesinde 3 yıl önce meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki depremin ardından, Kuşadası Körfezi içindeki fay zonu üzerinde yapılan araştırma sonuçlandı.

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, “Kuşadası Körfezi odaklı olarak büyüklüğü 7’nin üzerinde bir depremi görmek ihtimalimiz sınırlı. Ancak 5-6 büyüklüğünde depremler üretebilecek başka aktif faylar bulunuyor, ancak bu faylar yıkıcı olarak değerlendirilmiyor” dedi.

Proje 2 yıl sürdü

TÜBİTAK tarafından yürütülen “Kuşadası Körfezi İçindeki Fayların Depremselliğinin ve Aktif Tektonik Özelliklerinin Yüksek Çözünürlüklü Deniz Tabanı Ölçümleri ile Belirlenmesi” projesi, 2 yıl süren yoğun çalışma sonucunda tamamlandı. Proje kapsamında 2021 ve 2022’de iki bilim seferi düzenlendi ve bu proje, Ege Denizi’nde ulusal destekle yürütülen ilk milli deniz araştırma projesi oldu.

Hasan Mandal, bu projenin İzmir depreminin hemen ardından başlatıldığını ve denizde ulusal ve uluslararası sularda gerçekleştirilen ilk milli deniz araştırma projesi olduğunu belirtti. Araştırma sonuçlarına göre, Kuşadası Körfezi bölgesinde aktif faylar tespit edildi, ancak büyük bir deprem tehlikesinin sınırlı olduğu ifade edildi. Bununla birlikte, bölgede 5-6 büyüklüğünde depremler üretebilecek başka aktif faylar bulunduğu, ancak bu depremlerin yıkıcı olmadığı açıklandı.

Mandal, bu tür araştırmaların deprem riskini anlamak ve önlem almak için önemli olduğunu vurgulayarak, her zaman deprem tedbirlerinin elden bırakılmaması gerektiğini belirtti.