Kuzu eti fiyatlarına yeni zam: Kilosu 680 liraya çıkabilir

Kuzu etine dün itibarıyla bir zam daha geldi. Son 15 günde yaşanan 45 liralık zamla birlikte kuzu karkas et fiyatları yüzde 18,3 artarak 245 liradan 290 liraya çıktı. İstanbul Perakendeci Kasaplar Esnaf Odası Başkanı Aydın Tüfekçi, kuzu eti fiyatlarının kalite ve yağ durumuna göre değişse de kilogram fiyatının kasaplarda 590 ila 680 lira arasında satılmasını beklediklerini belirtti.

Bu durumun her yılın bu döneminde süt kuzusunun tükenmesi nedeniyle mayıs ayına yaşandığını ifade eden Tüfekçi, ancak bu yılın farklı olduğunu ve bazı kişilerin “kuzu yok, kuzunuzu kesmeyin, 300 lira olacak” diyerek fiyat artışına neden olduğunu söyledi.

Dün 25 lira zam geldi

Dün sadece kuzu karkas etine 25 lira zam yapıldığına dikkat çeken Tüfekçi, bölgesel farklar gösteren fiyatların Batı illerinde 295 lira, Doğu illerinde ise 285 lira civarında olduğunu belirtti. Toptan et satışı yapan tüccarların konuşmalarına göre bu hafta bir zam daha bekleniyor.

Kemiksiz kuzu kuşbaşının kilogram fiyatının kasaplarda 590 ila 680 lira arasında yükseleceği tahmin ediliyor. Dana kıyma bölgeden bölgeye değişmekle beraber 390 ila 470 lira arasında satılacak. Dana kuşbaşı ise 410 ila 480 lira arasında raflarda yer alacak.

Et tüketimi geriliyor

İstanbul’da bu fiyatların kasaptan kasaba değiştiğini belirten Tüfekçi, ayrıca et tüketiminin her yıl gerilediğine dikkat çekti. Müşterilerin bütçelerini aynı tutmalarına rağmen fiyat artışları nedeniyle et alım miktarlarında azalma yaşandığını ifade etti. Yılbaşından bu yana kilogram bazında yüzde 40’a yakın bir satış kaybının olduğunu söyledi.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın hayvancılık desteklemelerinde yüzde 100-150 arasında artışa gittiğini belirten Tüfekçi, ancak bu artışların et fiyatlarına yansımadığını ifade etti.

 

Exit mobile version