KYK borcu olan vatandaşların beklediği haber geldi!

Milyonlarca üniversite mezunu vatandaş öğrenim kredisi borçlarından şikayet ediyor. Bu nedenle AK Parti harekete geçti. Hazırlanan yeni paket ile öğrenim kredisinin borçlarına yeni yapılandırma geliyor. Söz konusu çalışma meclis onayından geçtiğinde ise borçlu vatandaşlar küçük taksitler halinde borçlarını ödeyebilecekler.

Türkiye’de üniversite okuyan binlerce kişi Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) tarafından verilen burs ve kredilerden faydalanıyor. Ancak pek çok vatandaş mezun olmaktan sonra aldığı krediyi ödemekte zorlanıyor. Posta’nın haberine göre AK Parti borçların yapılandırılması için harekete geçti. Meclise sunulan yeni yapılandırma paketi ile 30 Nisan 2021 tarihinden önceki borçlar yapılandırma kapsamına alınacak.

Yapılandırma ile anaparaya eklenen gecikme zammı ve faizinde indirim yapılacak. Daha önce aylık işletilen yüzde 1.40’lık gecikme faizi yerine aylık 0.35’lik Yİ-ÜFE oranı baz alınacak.

Yapılandırma ile beraber peşin ödemelerde, anaparaya eklenecek enflasyon farkının sadece yüzde 10’u alınacak. Yani farkın yüzde 90’ı silinecek. Borç ikinci taksit süresinde kapatılırsa enflasyon farkının sadece yarısı tahsil edilecek. Diğer yandan borç ödemeleri 2 ayda bir olmak üzere 18 taksitte (36 ayda) kapatılabilecek. Taksit faizi, enflasyon farkı ile belirlenen borcu 6 taksitte kapatanlar için yüzde 4.5, 9 taksitte ödeyenler için yüzde 8.3, 12 taksitte yatıranlar için yüzde 10.5, 18 taksitte ödeyenler için de yüzde 15 olarak belirlenecek.

Başvurular nasıl yapılır?

Meclis onayından geçtikten sonra yapılandırma için vatandaşlar 31 Ağustos 2021 tarihine kadar başvuruda bulunabilecekler. Yapılandırmadan sonra ise İlk taksit son ödeme günü 30 Eylül olarak belirlendi. Yapılandırmaya başvuru yapmak isteyen vatandaşlar, Gelirler İdaresi Başkanlığı’nın ‘ivd.gib.gov.tr’ adresi üzerinden e-Devlet aracılığı ile giriş yapabilecekler.

ÖĞRENİM KREDİSİ NEDİR?

Yüksek öğrenim gören T.C. vatandaşı öğrencileri maddi yönden desteklemek, sosyal ve kültürel gelişmelerini kolaylaştırmak amacıyla devam ettikleri yüksek öğretim kurumlarının normal öğrenimi süresince verilen, zorunlu hizmet yükümlülüğü bulunmayan borç paradır.

Öğrenim kredisi borcu; öğrenciye normal öğrenimi süresince verilen miktarlara Türkiye İstatistik Kurumu Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksindeki artışlar uygulanarak, hesaplanacak miktarın ilave edilmesi ile tespit edilir.

Exit mobile version