Kamu

KYK borcu olanlar dikkat: 300 bin kişi için başlatıldı!

Türkiye’de üniversite eğitimi alan gençlere devlet tarafından öğrenim kredisi veriliyor. Mezun olduktan sonra KYK borcunu ödemesi gereken birçok genç ödemeleri yapamıyor. Bu nedenle CHP'li Sevda Kılıç, meclise verdiği kanun teklifinde KYK borçlarının yarısının silinmesini istedi. Kılıç tarafından yapılan açıklamada KYK borcu olan 300 bin kişi için yasal takibin başlatıldığı bildirildi.

Üniversite okuyan kişilerin eğitim hayatları boyunca maddi zorluk çekmemesi için devlet tarafından öğrenim kredisi veriliyor. Geri ödeme şartı bulunan kredileri üniversiteyi bitirdikten sonra iş bulamayan vatandaşlar yapamıyor. Sözcü’nün haberine göre, CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, öğrenim kredilerinin arttırılması ve sadece yarısının geri ödenmesi için meclise kanun teklifi verdi. Teklifin gerekçesi hakkında konuşan Kılıç, “2020 yılı itibarıyla kredi alıp ödeyemeyenlerin sayısı 5 milyona ulaştı. Bu gençlerin 300 bini hakkında ise yasal işlem başlatıldı. 300 bin kişi, geçimlerini sağlayacak bir işe bile başlamadan öğrenim kredisi borcu nedeniyle yasal takip altına girdi” ifadelerini kullandı.

Öğrencilere 825 TL ödensin

Kılıç tarafından meclise sunulan teklife göre, öğrenciler, işe başladıktan bir yıl sonra ödenmek koşuluyla, öğrenim kredisinin sadece yarısını geri ödeyecek. Ayrıca öğrenim kredisinin 825 liraya çıkarılması talep edildi.

Kılıç ödemelerinin arttırılması gerektiğini ifade ettiği açıklamasında, “Öğrenim kredisi 2019-2020 eğitim-öğretim yılı itibarıyla aylık 550 TL olarak ödenmektedir. Üniversite bitiminde TÜİK’in toptan eşya fiyat endeksindeki artışlar uygulanarak hesaplanacak miktarın ilave edilmesi suretiyle geri ödeme talep edilmektedir.” diyerek, “Yani ortadaki tabloya göre mevcut durumda öğrencilerimize 825 TL ödeme yapılacaktır. Bu rakam da öğrencilerimizin üniversite eğitimleri boyunca, ekonomik kaygıdan ziyade eğitimlerine ağırlık vermelerine ve daha başarılı olmalarına imkan sağlayacaktır.” Açıklamasında bulundu.