Ekonomi

KYK Geri Ödemesi Ne Zaman Başlar?

KYK geri ödemesinin başlama süresi, normal öğrenim süresinin bitiminden itibaren 2 yıldır.

Öğrenim ve/veya katkı kredisi almış öğrenci, kredi alma sürecinde Burs/Kredi Taahhütnamesi düzenler. Buna göre, öğrencilerden borçlarını tebligat beklemeden normal öğrenim sürelerinin bitiminden itibaren 2 yıl sonra ödemeleri beklenir. 2 yıldan sonraki aydan başlayarak kredi alınan süre kadar aylık taksitler halinde borçların ödeneceği taahhüt edilir.

KYK geri ödemesi, peşin veya taksitli olarak yapılabilir. Her öğrenci hemen 2 yıl sonra ödeyemeyebilir. Bu gibi durumlarda ise mevcut borca faiz uygulanmaya başlar.

KYK Kredi Faizi Ne Kadar?

KYK kredi faiz tutarı, mezuniyet sonrası tanınan 2 yıllık sürenin bitimi itibariyle hesaplanmaya başlar. Belirtilen sürelerde geri ödenmeyen kredi borçlarına her yıl Bakanlık tarafından belirlenen oranlarda günlük gecikme zammı uygulanır. Faiz tutarı ise, TÜİK’in Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksine göre hesaplanır.

KYK Geri Ödemesi Nasıl Yapılır? Nereye Yapılır?

KYK geri ödeme süreci, ilgili bankanın ödeme kanalları aracılığıyla yapılır. Öğrenim süresinde KYK kredisi alan;

  • Ön lisans,
  • Lisans,
  • DGS öğrencileri,
  • Açık öğretimde önceliğe sahip öğrenciler,
  • Yüksek lisans öğrencilerinin

Normal öğrenim sürelerinin bitiminden itibaren 2 yıl sonrasında borçlarını ödemeleri gerekir.

KYK kredisinin geri ödemesi başlamış öğrenciler borçlarını, bakanlık internet adresi veya Ziraat Bankası üzerinden ödeyebilir.

Öğrenciler ödemelerini T.C. kimlik numaraları ile https://kygm.gsb.gov.tr/ adresinde içerisinde yer alan “e-Ödeme Bölümü” ya da “Geri Ödeme Bölümü”nden yapabileceği gibi T.C. Ziraat Bankası ATM’lerinden veya internet bankacılığından da yapabilir.

KYK Öğrenim Kredisi Borç Ertelemesi Nasıl Yapılır?

KYK kredi borç ertelemesi, 3 şekilde yapılır. KYK kredi borcu olan mezun öğrenciler, belli koşullarda borçlarını erteleyebilirler. Borçlular sigortalı bir işe girinceye dek veya eğitim, askerlik gibi sebeplerle borcunu erteleyebilir.

Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurt Hizmetleri Kanunu’na göre, işsizlik sebebiyle kredi borcu ertelenebilir. Buna göre ilgili kriterler şu şekilde sıralanabilir;

  • KYK kredi borcunu işsizlik sebebiyle ertelemek için başvuran borçlunun başvuru esnasında herhangi bir SGK kurumuyla ilişkinin olmaması gerekir
  • Talep üzerine kredi alma süresinim bittiği tarihten itibaren endeks uygulamak şartıyla 1’er yıllık süre ile erteleme alınır.
  • Bu kararın geçerliliği için kişinin herhangi SGK kurumuyla bağı olmaması gerekir
  • Borç ödemesi henüz başlamamış gerekir
  • Borçların aksatmadan ödenilmiş olması gerekir.

Askerlik sebebiyle erteleme, KYK geri ödemesi başlamamış veya borcunu düzenli ödeyen mezun kişilerin, borç ödeme dönemlerinin askerlik dönemine rastlaması halinde mümkündür. Buna göre, kişinin durumunu başlangıç ve muhtemelen bitiş tarihini gösteren bir dilekçe ile kuruma bildirmesi halinde ödemeleri ertelenir.

Eğitim sebebiyle erteleme ise, yüksek lisans ve doktora eğitimi için geçerlidir. Buradaki esas öğrenime ara verilmemesi ve borcun henüz başlamamış olmasıdır. Yine aynı kanunun 16.maddesine göre, öğrenimine ara vermeyen öğrencinin devam ettiği öğrenim programının bittiği tarihten itibaren 2 yıllık süre işlemeye başlar. Yani, lisans öğrenimini bitiren öğrencinin KYK geri ödemesi, ara vermeden devam ettiği yeni yüksek lisans/doktora öğreniminin normal öğrenim süresinin bitiminden itibaren 2 yıl sonraki aydan başlar.

KYK geri ödemesi, bahsedildiği üzere belli koşullarda bu koşulların geçerliliğini beyan eden dilekçenin kuruma bildirilmesi halinde ertelenebilir.

KYK Geri Ödeme Evlenince Silinir mi?

KYK kredisinin evlenince silinebileceği, ifadesi doğru değildir. KYK kredi geri ödeme koşullarının incelendiği Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurt Hizmetleri Kanunu kapsamında bu tür bir açıklama yer almaz.

KYK Borcu Peşin Ödenirse İndirim Olur mu?

KYK kredisi peşin ödendiğinde kredi yapılandırma süreçlerinde %90’a varan indirimler mümkündür. En son Eylül 2021’de uygulanan KYK kredi yapılandırmasında, borçların peşin ödenmesi halinde katsayı uygulanmayacağı ve %90 indirim olacağı duyurulmuştu.

KYK geri ödemesinde borçlu, kredi borcunu her ayın son iş günü mesai saati bitimine kadar tebligat beklemeden ödemekle sorumlu tutulur.