Gündem

Macaristan’dan Rus Rublesi Açıklaması! Başbakan Açıkladı; Doğal Gaz ve Petrol İthalatını Rus rublesi ile yapabiliriz.

Macaristan başbakanı Viktor Orban yaptığı basın açıklamasında Rusya’dan alınan gazın rubleyle ödemeye hazır olduklarını söyledi. Rus hükümetinin son açıklamasında dost olmayan ülkelere gaz satışında ruble ile ödeme alınması kararı verildiği bildirmişti. Rusya’dan gaz alan devletler Rus bankasın üzerinden ödeme sağlayacak ve Moskova Borsasında rubleye çevrilen ödeme ancak o şekilde kabul edileceğini açıkladı. Bu açıklama üzerine Macaristan dışişleri ve dış ticaret bakanı Rusya’ya doğal gaz ödemesini ruble olarak yapmak için gerekli teknik çalışmalara başlandığını açıkladı. Başbakan yaptığı açıklamada Rus Ukrayna savaşından dolayı Rusya’ya uygulanan yaptırımları desteklemediğine dikkat çekti.

Macaristan – Rusya Gaz Ticareti Hacmi

Eylül 2021 yılında 15 yıllık gaz tedarik sözleşmesi imzalayan Macaristan anlaşmaya göre yıllık 4.5 milyar metreküp Rusya’dan gaz alacak. Geçtiğimiz günlerde Macaristan başbakanı Orban büyük hacimli teslimatlar için uzun vadeli anlaşma kapsamında Rusya’dan doğal gaz ithalatını arttırma talebinde bulunmuştu. Yıllık doğal gaz harcaması 10 milyar metreküp olan Macaristan bu oranın nereyse yarısını Rusya’dan karşılıyor ve bu konuda sorun yaşamak istemiyor. Rusya- Ukrayna savaşından dolayı tepki gören ve yaptırımlara maruz kalan Rusya Macaristan’ın gaz artış talebine olumlu bakıldığını bildirdi. Macaristan’ın talebi onaylanırsa ülke Rusya’dan 5,5 milyar metreküp doğal gaz ithal edecek.

AB’nin Macaristan’a Tepkisi

Ukrayna, Rusya’dan doğal gaz ve petrol alımına ambargo uygulanmasını talep etmişti ancak AB sadece kömür ithalatına yoğunlaşmış durumda. Macaristan’ın açıklamasından sonra birçok ülke açıklamada bulundu. Almanya ve Fransa ödemelerin Euro cinsinden yapılacağını bildirirken, Avusturya hükümeti de bu iki ülkeyi destekledi.

AB komisyonu, Rusya’nın açıkladığı ruble ile ödeme talebinin hiçbir şirket tarafından karşılanmayacağını sözleşmelerde geçerli olan dolar ve Euro cinsinden ödeme yapılacağını bildirdi.

Avrupa da Rus gazından bağımsızlığını ilan eden ilk ülke olan Litvanya artık Rus gazı ithal etmeyeceğini açıkladı.