Makaronlara yeni düzenleme: Bandrol uygulamasına dahil edildi

Makaron, tütün ve alkollü içkiler gibi bandrol uygulamasına tabi tutularak vergi düzenlemelerine dahil edildi. Tütün mamulleri ve alkollü içkilerde uygulanan bandrol sistemi, artık makaronları da kapsayacak şekilde genişletildi. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan düzenleme, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Makaronlar, tütün ürünleriyle benzer şekilde tütün doldurulmaya hazır hale getirilmiş sigara kağıdı olarak tanımlandı ve bu ürünlere özel bir vergi düzenlemesi getirildi. Özel Tüketim Vergisi (III) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliğinde yapılan değişiklik, vergi güvenliğini sağlamak amacıyla getirilen bandrollü ürün izleme sistemi kapsamında makaronları da içerecek şekilde genişletildi.

Vergi kayıp kaçağının önlenmesi amaçlanıyor

Düzenleme, özel etiket veya işareti olmayan ÖTV’ye tabi makaronları bulunduranlarla birlikte, ithalatçı ve/veya imalatçıları da müteselsil sorumluluk kapsamında almayı hedefliyor. Bu sayede vergi kayıp kaçağının önlenmesi amaçlanıyor. Belirli bir miktarın üzerinde makaron bulunduranlarla birlikte ithalatçı veya imalatçılarının da müteselsil sorumluluk altına alınmasıyla vergi tarhiyatının genişletilmesi öngörülüyor.

Tebliğe göre, 1 Ocak tarihinden itibaren yürürlüğe giren bu düzenleme, makaron ürünlerinde vergi düzenlemelerini güçlendirmeyi ve vergi kayıplarını önlemeyi hedefliyor.

 

Exit mobile version