Kamu

Malulen Emeklilik Şartları Nelerdir? Başvuru nasıl yapılır?

Emekli olmak isteyen pek çok vatandaş malulen emekliliğin ne olduğunu merak ediyorlar. Türkiye’de malulen emekli olmak için bazı şartların sağlanması gerekiyor. Peki, malulen emeklilik şartları nelerdir?

Malulen emekliliğin ne olduğuna, malulen emeklilik şartlarına, bu kapsamda değerlendirilen hastalıkların neler olduğuna, malulen emeklilik başvurusunun nasıl yapıldığına, memurlar için malulen emeklilik şartlarına ve kadınlar ile erkekler için malulen emeklilikteki bazı özel durumlara dair önemli bilgilere haberimizden ulaşabilirsiniz.

Malulen Emeklilik Şartları Nelerdir?

Malulen emekli olabilmek için gerekli koşullar, tamamı ile kişinin sağlık durumu ile ilgilidir. Malulen emeklilik başvurusu yapabilmek için çalışma durumunuzda %60 ve daha fazla oranda kayıp yaratacak bir rahatsızlığınız bulunması gerekmektedir.egehaber.com Aynı zamanda kişinin malulen emekli olabilmesi için 1800 günlük prim süresini dolduracak şekilde SGK kaydı bulunması gerekmektedir. 1800 günlük prim süresinin yanı sıra, kişinin 10 senedir çalışıyor olması halinde de başvuru gerçekleştirilebilmektedir. Bu bağlamda kişilerin sigorta girişinin yapıldığı tarih önem kazanmaktadır. Bu koşulların sağlanmaması halinde kişinin malulen emekli olması mümkün değildir.

Malulen Emeklilik Nedir?

Malulen emeklilik, çeşitli hastalıklar sebebi ile çalışma hayatını sürdüremeyecek durumda olan kişilere sunulan bir çeşit emeklilik imkanıdır. Hastalığın kişinin çalışma sürecini etkilemiyor olduğu durumlarda, kişinin bu müesseseden faydalanması mümkün değildir.

İş gücünde %60 ve daha fazla kayıp yaşanan durumlarda kişinin emekli olabilmesi için 1800 gün prim süresini tamamlamış olması şartı aranır. Ancak kişi bu 1800 günlük süreyi tamamlamamış ise kuruma borçlanma şeklinde kalan prim süresini ödeyerek malulen emekli olması mümkün hale gelmektedir. egehaber.comMalulen emekli olunabilmesi için doğrudan sağlık kuruluşlarından rapor alınarak başvuru gerçekleştirilememektedir. Öncelikle SGK ile görüşülerek onların yönlendirmesi sonucunda rapor alınması ve bu raporun sonucunda işlemin gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Bu konunun istisnası ise kanser hastalarıdır. Kanser hastaları bir yıl içinde talep etmeleri halinde, yeniden bir sağlık raporu almalarına gerek kalmaksızın malulen emekli olabilmektedir.

Malulen Emeklilik Başvurusu Nasıl Yapılır?

Malulen emekli olma talebi ile yapılacak başvuru işlemleri için öncelikle yukarıda belirtilen malulen emeklilik koşullarını sağlıyor olmanız gerekmektedir.egehaber.com Bu koşulların sağlandığı durumlarda ikametgahınızın bağlı bulunduğu Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü ya da Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüğü’ne başvurunuzu gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Bu kapsamda kurum tarafından yetkili sağlık kuruluşlarına yönlendirilmeniz yapılmaktadır. Sağlık raporu alabileceğiniz hastaneler şunlardır:

Sağlık Bakanlığı eğitim ve araştırma hastaneleri,
Devlet üniversitesi hastaneleri,
Türk Silahlı Kuvvetlerine bağlı eğitim ve araştırma hastaneleri.
Özel hastanelerden alınan raporlar ile malulen emeklilik için başvuru yapmanız mümkün değildir.

Malulen Emeklilik Şartları Hangi Hastalıkları Kapsar?

Malulen emekli olmak için yapılan başvurularda geçerli kabul edilen hastalıklar, kişinin çalışma durumunu etkilemelerine bağlı şekilde değerlendirilmektedir. Bu hastalıklar şunlardır:

Kanser,
Epilepsi,
Beyin tümörü,
Parkinson sendromu,
Serebral palsi,
Multiple skleroz (MS),
Zeka gerilikleri (IQ 50 ve altı),
Şizofreni,
Bipolar bozukluk,
Görme azlığı,
Retina kanamaları,
Yardımsız ayakta durmayı engelleyen denge bozuklukları ile birlikte işitme kaybı,
Anemi,
Kol, bacak gibi organ kaybı,
Behçet hastalığı,
Gastrointestinal kanamalar,
Karaciğer sirozu,
Karaciğer nakli,
Kalp yetmezliği,
Kalp kapak hastalıkları,
Endokrinoloji ve metabolizma hastalıkları,
Solunum sistemi hastalıkları,
Kalp nakli,
Böbrek nakli,
Akciğer nakli,
Tüberküloz,
AIDS,
Sayılan hastalıkların yanı sıra çalışma durumunuzu etkileyen birçok hastalık malulen emeklilik kapsamında değerlendirilebilmektedir, değerlendirme ilgili sağlık kuruluşlarındaki uzmanlar tarafından yapılmaktadır.
Kanser hastaları teşhis ile beraber, diğer hastalıklardan farklı olarak, malulen emekli sayılabilmektedir. Gerekli şartların sağlanması halinde kanser hastası kişi herhangi bi başka rapora ihtiyaç duymaksızın bir sene içersinde başvuru yaparak malulen emekli sayılabilmektedir. Hastalığın uzun süreçlere yayılması ve çalışabilirlik durumunun %60 oranın üzerinde kalması halinde kişiye bağlanan malulen emekli aylığı kesilmektedir.

Memurlar İçin Malulen Emeklilik Şartları Nelerdir?

Devlet memurlarının malulen emekli olabilmesi için kendileri tarafından ya da çalıştıkları kurum tarafından SGK’ya başvuru yapılması gerekmektedir. Bu kapsamda iş gücünde %60 kayıp yaratacak hastalığı bulunan, 1800 günlük prim süresini ya da 10 yıllık çalışma süresini dolduran memurlar malulen emekli olabilmektedir. Başka birinin sürekli olarak bakımına muhtaç durumda olan memurlara da malulen emekli aylığı bağlanabilmektedir. Aksi durumlarda memurların malulen emeklilikten faydalanması söz konusu değildir.

Devlet memurlarının hastalıklarının malulen emeklilik kapsamına girip girmeyeceği sağlık kuruluşlarınca yapılan değerlendirme sonucunda belirlenir. Doğrudan bir hastalığın malulen emeklilik sebebi olarak gösterilmesi mümkün değildir.

Malulen Emeklilik İçin Yaş Sınırı Var Mıdır?

Malulen emekli olabilmek için belirli bir yaş sınırı kanuni olarak öngörülmemiştir. Ancak malulen emekli olabilmek için belirli bir çalışma süresini doldurmuş olmak ya da belirli bir prim günü miktarını tamamlamış olmak gerekmektedir. Bu bağlamda genç bireylerin malulen emekli olmaları pek mümkün değildir. egehaber.comMalulen emekli olabilmek için 1800 prim gününü tamamlamak gerekmektedir ya da kişinin en az 10 senedir aktif olarak çalışıyor olması gereklidir. Aksi durumlarda kişiye malulen emeklilik aylığı bağlanması söz konusu olamamaktadır.e

Kadınlar İçin Malulen Emeklilik

Kadınlar için malulen emeklilik şartları, genel şartlardan farklılık göstermemektedir. Ancak kadınların malulen emeklilik başvurusu yapacağı durumlarda prim sürelerinin eksik kalması halinde, doğum izni için tanınan haktan faydalanarak dilekçe yolu ile süreyi saydırmaları gibi durumlar mümkün olabilmektedir. Benzer bir durum erkekler için de askerlik süreci ile ilgili olarak mevcuttur. Malulen emekli olmak için başvuru yapacak erkek çalışanlar, askerlik sürelerini gerekli koşulların sağlanması halinde prim sürelerine dahil edebilmektedir.

Kaynak: egehaber.com

Emeklilik işlemleri nasıl yapılır? Varide No, DYS sistemi ve E-Devlet ile emeklilik evrak sorgulama, emeklilik başvuru yapma, emeklilik evrakları!

Türkiye’de çalışan milyonlarca vatandaş emekli olma hayali kuruyorlar. Emeklilik işlemleri hakkında araştırma yapan vatandaşlar için Varide No, DYS sistemi ve E-Devlet ile emeklilik evrak sorgulama, emeklilik başvuru yapma, emeklilik evrakları ve evrak sorgulamada alınabilecek dönütler hakkında bilinmesi gerekenleri haberimizde verdik.

Emekli olmak isteyen pek çok vatandaş yapması gereken işlemler hakkında bilgi sahibi değil. Bu vatandaşlar için emeklilik hakkında bilinmesi gerekenleri haberimizde derledik. egehaber.comHaberimizden Varide No, DYS sistemi ve E-Devlet ile emeklilik evrak sorgulama, emeklilik başvuru yapma, emeklilik evrakları ve evrak sorgulamada alınabilecek dönütler detaylı bir şekilde ulaşabilirsiniz.

DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ. 

SGK emeklilik ile ilgili genelge yayımladı! Resmen değişti

Corona virüsü sonrası harekete geçen hükümet vergi yapılandırması uygulamasını başlattı. Bu sayede vatandaşın borçları silinecek. Ayrıca emeklilik için eksik günü olan vatandaşlara da indirim getirildi. Konu ile ilgili olarak SGK genelge yayımladı. 17 kasım 2020 tarihinde yayımlanan genelgede vatandaşların yapılandırmadan nasıl faydalanacağı açıklandı. Genelgeye ulaşmak isteyenler haberimizin içeriğinde verdiğimiz linke tıklayabilirler.

DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ. 

Yaştan emeklilik şartları nelerdir? SSK, Bağ – Kur emeklilik şartları nelerdir?

Türkiye’de yıllarca çalışan vatandaşlar emekli olmak için can atıyorlar. Devlet güvencesine girmek isteyen pek çok vatandaş, emeklilik şartlarını araştırıyorlar. Bu konuda en merak edilenlerden birisi ise yaştan emekli olmak için gereken koşulların neler olduğu. Peki, yaştan emeklilik şartları nelerdir? SSK yaştan emeklilik uygulaması, Bağ – Kur yaş haddinden emeklilik şartları, kademeli yaş artış koşulları, eksik günler için borçlanma uygulaması nelerdir? İşte herkes tarafından en merak edilen soruların cevapları

Hemen hemen çalışan her vatandaş emeklilik şartları hakkında araştırmalar yapıyorlar. egehaber.com2020 yılında yaştan emekli olmak için gereken koşulların neler olduğunu, SSK yaştan emeklilik uygulamasını, Bağ – Kur yaş haddinden emeklilik şartlarını, kademeli yaş artış koşullarının neler olduğunu, eksik günler için borçlanma uygulamasını haberimizden öğrenebilirsiniz.

DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ. 

Emeklilik şartları değişti! 18 yaşından büyük olanlar dikkat!

Milyonlarca vatandaş emeklilik hayali kuruyor. Ancak pek çok vatandaş emeklilik şartları hakkında yeterli bilgiye sahip değil. Oysa Resmi Gazete’de yayımlanan bir karar ile beraber emeklilik şartları değişti. Yurtdışında yaşayan vatandaşları özellikle ilgilendiren karar göre, T.C. vatandaşı kadınlar hem sigortalı çalıştıkları dönemleri hem de 18 yaşından sonra yurtdışında bulundukları süreleri borçlanabiliyor.

17 Temmuz 2019 Tarih ve 30836 sayılı Mükerrer Resmi Gazetede “ Gelir Vegisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’ yayınlandı. Yayınlanan karar ile beraber emeklilik şartlarında değişiklik meydana geldi. Yayımlanan karar ile yurt dışında yaşayan vatandaşların ucuza borçlanarak yüksek emekli aylığı hakkı sonlandırılmıştı. Ancak Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yeni bir yönetmelik yayımlandı. Resmi Gazete’de yayımlanan ‘Yurtdışımda geçen sürelerin borçlandırılması ve değerlendirilmesine ilişkin yönetmelikte değişiklik yapılmasına dair yönetmelik’ ile emekliliğe yeni şartlar getirilmiş oldu.

DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ.