Marketlerde Yeni Dönem Başlıyor! O Ürünlere de Depozito Sistemi Geliyor

Çevreyi korumayı amaçlayan yeni bir karara imza atıldı. Daha önce poşetler için alınan kararın ardından artık  kağıt, plastik ve metal kullanılarak yapılan ambalajlarda depozito sistemi geçilmesine karar verildi. Depozito sistemine 1 Ocak 2021 tarihinde hayata geçmesi planlanıyor. Buna göre boş içecek ambalajlarını geri dönüşüm için iade ettiklerinde tüketicilere geri ödeme yapılacak.

Geri Dönüşüme Büyük Katkı

Çevreye duyarlı alınan bu karar için Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Başkanı Yavuz Eroğlu; “Türkiye’de yıllık 20 milyar adet içecek ambalajı kullanılıyor ve bunun 9 milyarı pet ambalajlardan oluşuyor. Depozito İade Sistemi ile söz konusu atıkların geri dönüşüme kazandırılması halinde ekonomiye yılda 1,4 milyar lira katkı sağlanabilir”

“Depozite sisteminin 3 sonucu olur. Birincisi ürünü satın alırsınız, kullandıktan sonra atığını iade edip depozito bedelinizi geri alırsınız. İkincisi ürünü alırsınız, kullandıktan sonra iade etmezsiniz ve depozito bedeli sisteme yani devlete kalır. Devlet o parayı, geri dönüşüm sisteminin büyümesi ve çevrenin korunması için kullanır. Üçüncü şıkta ise ürünü alırsınız ve kullandıktan sonra iade etmezsiniz ama depozito bedeli için atık toplayan birilerine verirsiniz. O kişi de depozito bedelini almak için atığı toplama merkezine götürür ve depozito iade parasını kendisi alır. Her üç şıkta da ambalajların etrafa atılması engellenerek çevrenin korunması sağlanırken hem tüketicinin hem geri dönüşüm sektörünün kazandığı sistem çalışmış olur.” ifadelerini kullandı.

Exit mobile version