Bilim

Mars’ta yaşamak artık daha kolay; besin sorunu çözüldü! Bilim insanları Mars topraklarında yetişmesi gereken ilk bitkiyi buldu!

Bir süre önce yaşam açısında dünyaya oldukça yakın olduğu keşfedilen Mars’ta yaşamanın mümkün olduğu kanıtlanmıştı. Bilim insanları şimdilerde dünyadan oldukça uzak olan Mars’ta kurulması beklenen kolonilerin yaşamını devam ettirebilmesi için çalışmalara başladı. Bu çalışmaların başında gelen besin üretimi için çok önemli ve umut verici bir araştırma gerçekleştirildi.

MARS’IN İLK BİTKİSİ YONCA OLDU

Dünyanın gözü kulağı Mars’a çevrilmişken, ABD’de yapılan bir araştırma, Mars’ta yaşam umudunu daha da artırdı. Independent Türkçe yazarı Uğurcan Yıldız’ın Hakemli bilimsel dergi PLOS One’dan çevirdiği habere göre, Mars’a uygun bir toprakta hiçbir değişiklik yapılmadan yetişen ilk bitki yonca oldu.

ARAŞTIRMA IOWA STATE ÜNİVERSİTESİ’NDE GERÇEKLEŞTİRİLDİ

ABD’de yer alan Iowa State Üniversitesi’nde mikrobiyoloji okuyan Pooja Kasiviswanathan’ın yönetiminde toplanan bir ekip, Mars’ta yetişecek olan ilk bitkinin yonca olabileceğini ortaya koyarken, bu bitkinin diğer bitkilerin yetişmesinde gübre görevi görebileceği bulgusunu da araştırmanın sonuç kısmına ekledi. Mars toprağına mümkün olan en benzer örnekte yetiştirilen yoncanın doğru kullanım ile diğer besinlere gübre olabileceğine ilişkin detaylı bir açıklama gerçekleştiren araştırma ekibi, söz konusu besinleri ise; şalgam, turp ve marul gibi sıraladı.

BİYOJEOKİMYAGER ELİZABETH SWANNER İLE MİKROBİYOLOJİ ÖĞRENCİSİ KASİVİSWANATHAN ARAŞTIRMA İLE İLGİLİ KONUŞTU

Yapılan araştırmanın sonunda Mars’taki toprağın yapay topraktan farklı olabileceğinin altı çizilirken, bu çalışmanın bilim insanlarına ve astronotlara umut verdiği gerçeği de vurgulandı. Araştırma ekibinde yer alan biyojeokimyager Elizabeth Swanner ile mikrobiyoloji öğrencisi Pooja Kasiviswanathan ise, konuyla ilgili görüşlerini belirtti. Swanner, şaşkınlığı, “Hazırladığımız Mars toprağında hiçbir besin maddesi değişikliği yapmadan yonca yetiştirebilmemize çok şaşırdım” sözleri ile dile getirirken; Kasiviswanathan ise, “Bulgularımızın, ileride NASA’nın Mars misyonuna yönelik araştırmalarını desteklemesini umuyorum” dedi.