Tüm dünyada milyonlarca insan masa başında çalışıyor. Ancak masa başında oturarak hareketsiz bir şekilde çalışmak sağlığı bir çok anlamda tetikleyebiliyor. Peki bu hastalıklar nelerdir? Bu hastalıklar için en gibi önlemler alabiliriz? İşte ofis çalışanlarının işlerinde uğraşmak zorunda kalabilecekleri en yaygın rahatsızlıklardan bazıları…
Baş ağrıları hepimizi etkiler ve ofiste en sık görülen durumlardan biridir. Bu baş ağrıları genellikle bilgisayar karşısında uzun süre gözlerinizi yormaktan kaynaklanır ve kötü duruş nedeniyle daha da kötüleşebilir. Doğru kaynak için doğru yerdesiniz. Gözlerinizdeki yükü azaltmak için bilgisayar ekranınız için bir mavi ışık filtresi taktırmak işinizi kolaylaştırabilir.
Kaslarınız ve tendonlarınız dahil olmak üzere iskelet yapınızın tümü vücudunuzu desteklemeye yardımcı olur. Uzun süre oturmak, kalçalarınıza ve sırtınıza ekstra baskı uygular.
Masanızın ve sandalyenizin yüksekliğine bağlı olarak, farkında bile olmadan omuzlarınızı yukarı itiyor ve buruşturuyor olabilirsiniz. İş yerinde duruşu iyileştirmek amacıyla ayakta çalışmak trend bile oldu. Ayakta duran bir masayı kullanamıyorsanız, iş günü boyunca ara sıra molalar ve esnemeler yardımcı olabilir.
Ofisinizde bulunan başka rahatsızlıklar ve hastalıklar var, ancak bunlar en yaygın olanlarıdır. Hem sizin hem de diğer ofis çalışanlarının verimliliğini artırmaya yardımcı olmak için bu rahatsızlıkları önlemek için harekete geçmek akıllıca olacaktır.
KTS günümüzün modern ofis çalışanı ile çok yaygın bir sorun haline geliyor. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra ilk kez toplu olarak belgelenen konu, 1970’lere kadar ciddiye alınmadı. O noktaya kadar, ofis çalışanlarının işte bir günü kaçırmak için kullandıkları başka bir bahane olduğu düşünülüyordu. Masaüstü bilgisayarların ortaya çıkmasının ardından bu hastalık daha yaygın görülmeye başladı.
Tıp uzmanları, KTS’yi medyan sinir üzerindeki baskı olarak tanımlar. Bu sinir, bilekte elin bölümlerine duygu ve hareket etmeyi sağlar. El ve parmaklarda uyuşma, karıncalanma, halsizlik veya kas hasarına yol açabilir (en azından kör olmanıza neden olmaz). Karpal Tünel Sendromu, bir hareketin tekrar tekrar yapılmasından kaynaklanır. Bunun için uygun eldivenler satılmaktadır.
Hesap çizelgelerine saatlerce bakmak zorunda kalanlarımız, bir noktada sayıların gözlerimizde delikler açtığını kesinlikle hissetmiş olacaklardır. Uzun süre bilgisayar ekranına bakmak bulanık ve aşırı hassas gözlere, çok sulu veya çok kuru gözlere, baş ağrısına veya boyun ağrısına neden olabilir.
Bilgisayarınızda göz yorgunluğunu önlemek için yazı tipi boyutunu büyütün, böylece gözlerinizi kısmanıza gerek kalmaz. Ayrıca bilgisayar ekranından uzaklara bakarak sık sık gözlerinizi dinlendirmelisiniz.
Ölü Popo Sendromu
Birçok insanın bilmediği gluteal amnezi ya da ölü popo sendromu, Cleveland Clinic’in Wellness Enstitüsünde çalışan Andrew Bang, “Biliyorum belki şaşırtıcı gelecek ama tüm gün oturmanın duruştan ziyade popoya da büyük bir zararı var.”
Kalçalarda bulunan gluteus medius adlı kaslar ölü popo sendromunun gerçekleştiği bölgelerden en etkili olanı. Gluteus medius normal olarak pelvisin stabilize edilmesine yardımcı olduğu için, gluteal amnezi vücudun dengesizliği telafi etmeye çalışması nedeniyle bel ve ayak bileği sorunlarının yanı sıra bel ağrısı ve kalça ağrısına da yol açabilir.
Michigan Tıp’da fizik tedavi uzmanı Kristen Schuyte “Sadece çok kalabalık kaslarla yeterince etkileşime girmeyen çok aktif kişilerde de ortaya çıkabilir” diye de ekliyor. Bang, genel olarak bu sendromun otururken kasların gerçekleştirdiği inhibisyon süreci ile alakalı olduğunu söylüyor. Bir kas sıkılaştığında karşı tarafa rahatlama sinyali gönderiyor.
Bu denge sağlanamadığı takdirde; yani sık oturduğumuz zamanlar, fazlasıyla acı veren bu sendroma yakalanabiliyoruz. Eğer poponuz ölü ise bunu kısa bir test ile de anlayabilir ona göre önlemlerinizi alabilirsiniz. Ayaktayken ayağınızı koca bir adım ileri atın. Böbrekteki havuzcuğa verilen ad olarak bilinen Pelvisiniz eğer bacağınızı attığınız yöne kayıyorsa; geçmiş olsun… Bunu önlemek için saat aralıklarıyla koltuğunuzdan kalkıp kısa süreli yürüyüşler yapabilir, sık sık egzersizler uygulayabilirsiniz.