Kültür SanatMagazin

MasterChef’ten Çölyak hastalarına sürpriz!

MasterChef yarışmasının yeni bölümde Çölyak hastalarının yüzünü güldürecek.

MaterChef yarışmacıları bu akşam 44. bölümü yayınlanacak programda çölyak hastalarına uygun glutensiz yemekler yapacaklar. TV 8’de yayınlanan MasterChef programının bu kararı alması birçok çölyak hastasını sevindirdi.

ÇÖLYAK HASTALIĞI NEDİR?

Çölyak hastalığı buğday, arpa, çavdar gibi tahıllarda bulunan glüten isimli bir maddeye olan alerjiye verilen isimdir. Glüten tahılların içerisinde yer alan protein grubudur. Çölyak hastalığının bu protein grubuna karşı hassasiyetinden kaynaklanmaktadır. MasterChef’in yeni bölümünde de jüri üyeleri yarışmacılardan çölyak hastalarına uygun glütensiz yemek yapmalarını istedi.
Çölyak hastalığının çağımızda giderek yaygınlaşmaktadır. Gluten sensitif enteropati olarak da adlandırılan hastalık vücut bağışıklık sistemi ile ilişkilidir. Bazı hastalarda gluteni parçalayan enzime karşı da bağışıklık cevabı vardır. Çölyak hastalığı, ince bağırsakta iltihaplanma ortaya çıkması neticesinde belirti verir. Bağışıklık sistemi glutene karşı anormal bir tepki vererek iltihabi süreci başlatır.

ÇÖLYAK HASTALARI NE YER?

Bulantı, kusma, ishal, halsizlik gibi belirtiler olan çölyak hastalarında ilerleyen dönemlerde anemi, cilt döküntüleri gibi farklı belirtiler eklenir. Kronik bir hastalık olmasına rağmen tedavisi glutensiz beslenmekten geçer. Çölyak hastalığı ve gluten hassasiyeti olanların, buğday, çavdar, arpa ve yulaf içeren tüm gıdalardan (hububat, makarna ve birçok işlenmiş gıda) uzak durması gerekir. Mısır, patates, pirinç, soya unu, et, meyveler ve sebzeler gluten içermez. Ayrıca çölyak hastalara özel glutensiz un, makarna gibi besin maddeleri de vardır.

ÇÖLYAK HASTALIĞI NEDENLERİ

Glutene rahatsızlığı nedenleri tam olarak bilinmemekle birlikte genetik yatkınlık ve çevresel faktörlerin bir kombinasyonu çölyak hastalığını tetiklemektedir. Araştırmalara göre; rahatızlığı bulunan kişilerin ince bağırsağına bulaşan kısmen sindirilmiş gluten molekülleri, bağışıklık sisteminde aşırı bir reaksiyona yol açmaktadır.