GündemSağlık

Maymun çiçeği virüsü git gide yayılıyor: Türkiye sınırına dayandı!

Avrupa’da hızla yayılarak ülkeleri alarm durumuna geçiren maymun çiçeği virüsü Türkiye sınırına dayandı! Yunanistan’da ilk maymun çiçeği virüsü vakasının tespit edildiği bildirildi.

Sözcü’nün aktardıklarına göre ülkenin ulusal sağlık kurumundan yapılan açıklamada, ilk testlerin ülkedeki ilk maymun çiçeği vakasını doğruladığı ifade edildi. Yakın zamanda Portekiz’e seyahat eden erkek hastanın testler için hastanede tutulduğu ve durumunun iyi olduğu kaydedildi.

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ NEDİR?

Tropikal yağmur ormanlarının bolca yer aldığı Batı ve Orta Afrika’da uzun yıllardır görülen ve bu bölge ile sınırlı kalan maymun çiçeği, nadir olarak bölgeden ihraç edilen hayvanların yol açtığı bulaş ile dünyanın farklı yerlerine ulaşabilmekteydi. Ancak son dönemde hastalık geçmiş döneme oranla daha fazla yaygınlaşmış, farklı bölgelerden farklı insanlar üzerinde teşhis edilmiştir. Özellikle Kovid-19 pandemisinin dünya genelinde yol açtığı yıkıcı etkilerden kaynaklı olarak yeni bir virüs salgını ihtimali olarak görülen maymun çiçeği, henüz bu aşamada bir yayılım göstermese de detaylı olarak takip edilmeye başlanmıştır.

MAYMUN ÇİÇEĞİ BELİRTİLERİ

Yüksek ateş, baş, sırt ve kas ağrıları, lenf bezlerinde şişlikler, yorgunluk hali, üşüme ve titreme, ciltte su çiçeğine benzer, su dolu küçük kabarcıklar şeklinde görülen döküntüler, maymun çiçeği virüsü belirtileri olarak izleniyor.