Ekonomi

Mazot ve benzindeki yüksek artışlar sonrası heyecanlandıran açıklama: 5 TL indirim mi geliyor?

Geride bıraktığımız aralık ayı içerisinde rekor seviyelere ulaşan döviz kurları ve altın fiyatları, gündelik hayat içerisinde alınan birçok hizmete yüksek oranlı zamların yapılmasına sebep olmuştu. Söz konusu zamlardan en çok etkilenen sektörlerden biri de akaryakıt sektörü oldu. Yeni yıla girilmesi ile birlikte arka arkaya gelen akaryakıt zamlarına, yaklaşık olarak on gün önce resmen başlamış olan Rusya- Ukrayna savaşının olumsuz etkileri de eklendi. Sonuç olarak akaryakıta, geçtiğimiz hafta 3 kez zam yapıldı ve bu durum vatandaşların bütçelerini giderek zorlayıcı bir hal almaya başladı.

Günden güne artan akaryakıt fiyatlarına karşı hükümete çözüm çağrısında bulunan EPGİS, eşel mobil sisteminin tekrar gündeme alınmasını istedi. EPGİS’in bu çağrısına, Sabah Gazetesi Yazarı Dile Güngör de destek verdi. Güngör, sistemin geri gelmesi ile birlikte akaryakıt fiyatlarında ani bir gerileme yaşanacağını iddia etti. Peki, eşel mobil sistemi nedir? Akaryakıt fiyatlarına artıları nelerdir?

Eşel Mobil Sistemi Nedir?

Eşel mobil sistemi, akaryakıt fiyatlarına yapılan bazı zamların pompaya yansıtılmamasını ve söz konusu giderin ÖTV tarafından karşılanmasını sağlayan bir sistemdir. Bu sistem, son bir ay öncesine kadar motorince, bir hafta öncesine kadar da benzinde uygulanıyordu. Ancak hükümet politikaları gereğince eşel mobil sistemi uygulaması, kaldırıldı.

EPGİS’ten KDV İndirimi Çağrısı!

Geçtiğimiz yıl döviz kurlarında ve altın piyasasında yaşanan ani yükselişler, piyasalara yapılan bilinçli müdahaleler ve kabine toplantısı kararları sonucunda oldukça gerilemişti. Yeni dönemde tekrar dalgalı seyre başlayan piyasalar, ocak ayından itibaren belirli bir fiyat aralığına sabitlenmeyi başarmıştı. Ancak bir süredir devam eden Rusya- Ukrayna geriliminin 10 günce resmen savaşa dönüşmesi, emtiaların fiyatlarında yükselişler yaşanmasına sebep oldu. Bu durum, ülke içi akaryakıt fiyatlarına da yansıdı.

Bir hafta içerisinde arka arkaya gelen yüksek oranlı akaryakıt zamlarından sonra EPGİS, vatandaşların daha fazla zorlanmaması ve akaryakıt istasyonlarının bir nebze olsun rahatlaması için KDV indirimi çağrısında bulunda. Eşel mobil sisteminin geri getirilmesini isteyen EPGİS, yüzde 18 olan KDV’nin yüzde 1’e düşürülmesini teklif etti.

Yazar Dilek Güngör’den EPGİS’e Destek!

EPGİS’in çağrısından sonra açıklamalarda bulunan Sabah Gazetesi Yazarı Dilek Güngör, kurumun çağrısına destek verdiğini ve ilgili sistemin geri getirilmesi halinde akaryakıt fiyatlarında 5 TL indirim gözleneceğini iddia etti.