MB’den sürpriz faiz artışı: Politika faizi yüzde 50’ye yükseltildi!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), beklenen faiz kararını açıkladı ve politika faizini 500 baz puan artırarak yüzde 50’ye yükseltti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), 31 Mart yerel seçimleri öncesinde piyasaların büyük bir merakla beklediği faiz kararını açıkladı.

Politika faizinde büyük artış

PPK, sürpriz bir hamle yaparak politika faizini 500 baz puanlık bir artışla %50’ye çıkardı. Bu karar, enflasyonun beklentilerin üzerinde seyretmesiyle birlikte alındı ve TCMB’nin sıkılaştırma politikasına geri dönüş sinyali verdi.

Operasyonel çerçevede değişiklik

Ayrıca Merkez Bankası, operasyonel çerçevede değişikliğe giderek, gecelik vadede borçlanma ve borç verme oranlarını bir hafta vadeli repo ihale faiz oranına kıyasla -/+ 300 baz puanlık bir marj ile belirleme kararı aldı.

Faiz artışı öncesi dönem

Enflasyonun yüksek seyretmesiyle birlikte, önceki toplantılarda faiz artışını pas geçen TCMB, bu kararla birlikte sıkılaştırma politikasına geri dönüş yapıyor. Haziran, Temmuz, Ağustos, Eylül, Ekim ve Kasım aylarında art arda faiz artışlarına gitmişti.

 

 

 

Exit mobile version