Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’nde bazı değişiklikler yaptı. Bu değişikliklere dair yönetmelik, Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı.
Resmi Gazete’de yayımlanan değişikler
Sınıf geçme puanları: Daha önce 45 olan sınıf geçme puanı, Türkçe dersi için 70’e ve diğer dersler için 50’ye yükseltildi. Puanların altında not alan öğrencilerin sınıf geçme veya kalma durumu şube öğretmenler kurulunda kararlaştırılacak.
Ödül alınmasına ilişkin ölçütler: Ortaokul ve imam-hatip ortaokullarında ödül alınmasına ilişkin ölçütler, Türkçe dersi için 70 ve diğer dersler için 50 puan ortalaması göz önüne alınarak güncellendi.
Teneffüs süresi: Öğrencilerin beslenmelerini rahatça yapabilmeleri için okullarda teneffüslerden birinin en az 20 dakika olması sağlandı.
Öğrenci şube dağılımı: 2024-2025 eğitim ve öğretim yılından itibaren öğrencilerin şubelere dağılımı, e-Okul sistemi üzerinden otomatik olarak yapılacak. Ayrıca, şubeleri okutacak öğretmenlerin belirlenmesi de bu sistem üzerinden gerçekleştirilecek.
Nakil kolaylığı: Düzenleme öncesinde sadece anne ve babası çalışan çocuklara nakil kolaylığı sağlanırken, yapılan değişiklikle yetim ve öksüz çocuklar ile ailesinde ağır engelli bulunan çocuklar için de nakil konusunda kolaylık getirildi.
Devamsızlık bildirimleri: Okula gelmeyen veya özürsüz olarak bir veya daha fazla derse katılmayan öğrencilerin durumu velilere bildirilecek. Devamsızlığın 5., 10. ve 15. günlerinde bildirim yapılacak. Özellikle sürekli tedavi gerektiren hastalığı olanlar, özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler ve koruma altına alınan öğrenciler için devamsızlık 30. gününde de bildirim sağlanacak.
Cep telefonu kullanımı: Okullarda teknoloji bağımlılığını engellemek amacıyla cep telefonu, kamera, görüntü ve ses kaydı yapma özelliği olan bilişim araçlarının okul ve eklentilerinde bulundurulmasına ve kullanımına ilişkin okul müdürleri tarafından tedbirler alınacak. Bu kurallara uymayan öğrencilere yaptırım uygulanabilecek.
Yazılı izin şartı: Öğrencilerin kişisel verilerinin korunması amacıyla fotoğraf, görüntü ve seslerinin izinsiz olarak sosyal medyada paylaşılması yasaklandı ve veli gözetiminde öğrenciden yazılı izin alınması şartı getirildi.
Katı payı: Okul öncesi eğitim kurumlarında çocukların temel ihtiyaçları ve öz bakım süreçlerini desteklemek amacıyla katkı payı alınmasına olanak sağlandı.
Günlük sınıf sorumlusu: Öğrencilerin sorumluluk bilincini geliştirmek amacıyla “günlük sınıf sorumlusu” uygulaması getirildi.
Nöbet ve ilk yardım: Yatılı bölge ortaokullarında nöbet tutan öğrencilerin güvenliği ve eğitim saatleri göz önünde bulundurularak yatakhane nöbeti kaldırıldı. Ayrıca, okullarda ilk yardım dolabında ilaç bulundurulamayacak ve ihtiyaç halinde sadece görevli personel tarafından kullanılabilecek.
Ana sınıfı açılması: Artık okul öncesi çocuklarının ilkokul öğrencileriyle birlikte eğitim almaları için sadece ilkokul bünyesinde ana sınıfı açılmasına izin verilecek.
Eğitim ve öğretim kayıtları: Tekli ve ikili eğitim tanımları ile okulların ve kayıt alanlarının dijital olarak kaydedilmesini sağlamak amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı Coğrafi Bilgi Sistemi (MEBCBS) ile ilgili hükümler yönetmelikte yer aldı.
Öğretmen durumları: Öğretmenlerin haftalık ders programları yapılırken engelli öğretmenlerin, engelli yakınına bakmakla yükümlü olan öğretmenlerin ve 36 ayını doldurmamış çocuğu olan öğretmenlerin durumları dikkate alınacak.
Mevsimlik işçiler ve takip: Mevsimlik tarım işçileri ile göçer ve yarı göçer ailelerin çocuklarının eğitime erişimini sağlamak amacıyla çocukların kayıtlı olduğu okullara bildirilmesi ve kayıtlarının yapılması, okula devamını sağlama sorumluluğu verildi.
Öğrenci değerlendirmesi: Okul öncesi eğitim ve ilkokullarda öğrenci gelişim düzeylerinin değerlendirilmesi için ölçüt sayısı artırılmış ve “yeterli” ölçütü eklendi. İlkokul 4. sınıflarda puanla değerlendirme kaldırıldı.
Özel gereksinimlere ilişkin düzenlemeler: Diyabet, tansiyon, kanser, çölyak gibi süreğen hastalıkları olan öğrencilerin takibi ve iletişimi kolaylaştırmak amacıyla eğitim kurumlarında kendi cep telefonlarına erişim sağlanacak.
Okul donanımı: Okul öncesi eğitim kurumlarında eğitim etkinliklerinin daha güvenli ve nitelikli bir ortamda gerçekleştirilmesi için altyapı iyileştirmeleri ve araçların zenginleştirilmesine yönelik düzenlemeler yapıldı.
Depremden etkilenen okullar: Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 11 ilde bulunan okul öncesi eğitim kurumlarında, 2023-2024 eğitim ve öğretim yılında katkı payı alınmaması kararlaştırıldı.