GündemManşet

Mekanlara girerken aşı kartı gösterme zorunluluğu!

 

TBMM'de aşı kartı dönemi başladı - Global Bursa

Uzun süredir dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınıyla mücadele için ülkeler aşı oranını artırma konusunda oldukça hassas davranıyor. Çeşitli teşvik kampanyalarıyla herkesin aşı olması hedefleniyor. Delta varyantı da yayılmaya başladıktan sonra, İtalya hükümeti yeni kararlar aldı ve aşı olmayanlara yönelik kısıtlamalar getirdi. Bu kararlar doğrultusunda, ülkede restoran ve barların kapalı alanlarının yanı sıra müzeler, sinemalar, spor salonları ve yüzme havuzlarına kadar çeşitli kültür ve eğlence mekanları için kişilerden “Yeşil Geçiş Kartı” (aşı kartı) isteneceği bildirildi.

Başbakan Mario Draghi ve Sağlık Bakanı Roberto Speranza’nın önerisiyle olağanüstü hale 31 Aralık 2021’e kadar uzatılırken, alınan kararlar doğrultusunda birçok işletmeye ve eğlence yerine aşı kartı zorunluluğu getirildi.

Yeşil geçiş kartı

Alınan kararlar doğrultusunda bugünden itibaren restoran var kültürel mekanlar spor salonları gibi her türlü kapalı alana giriş için yeşil geçiş kartı adı verilen belgeyi göstermek zorunlu olacak. Bu geçiş kartı dijital ve kağıt versiyon olarak bulunabiliyor ancak açık havada bu karta ihtiyaç olmayacak.

Yeşil Geçiş Kartı (Green Pass veya Certificazione Verde) kurallarını uygulamayan mekanlara ve müşterilere 400 ila bin euro arasında para cezası verilebileceği belirtilirken, kuralları tekrar ihlal eden iş yerlerinin on güne kadar kapanma riskiyle karşı karşıya kalabileceği bildirildi. Aynı zamanda bu kart tren, uçak, gemi ve şehirlerarası otobüslerdeki yolcular için de zorunlu hale geldi.