Ekonomi

Memurlar yeniden değerleme ve refah payı bekliyor

Ocak ayındaki enflasyon, memurların aldığı zammın yarısını ilk ayda tüketmesiyle birlikte, memur sendikalarından “yeniden değerleme oranında zam” talebi yükseldi. Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, 2024 için kamu çalışanlarına uygulanan yeniden değerleme oranı olan yüzde 58’den az olmamak üzere bir artış talep ediyor ve buna ek olarak refah payı ödenmesini istiyor.

Milyonlarca memur ve emeklinin maaşlarına yüzde 49.25 oranında bir artış yapılmıştı. Ancak bu artışın sadece yüzde 15’i toplu sözleşme zammından kaynaklanıyor, geri kalanı ise geçen yılın ikinci yarısındaki enflasyon farkıyla ilişkilendiriliyor. Ocak ayı enflasyonu yüzde 6.70 olarak gerçekleşince, zammın yarısı enflasyon tarafından tüketildi.

“Bu hızla yapılan zam yıl bitmeden eriyecek”

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, “Bu hızla devam ederse, önümüzdeki ay, 2024’ün ilk yarısı için yapılan zam tamamen enflasyon karşısında eriyecek” dedi. Merkez Bankası’nın 2024 enflasyon tahmini yüzde 36 iken, memur ve emeklilere yapılması planlanan toplam artışın yüzde 26.5’te kalması üzerine Kahveci, “Bu ücret politikası sürdürülemez. Kamu görevlilerinin alım gücünü artırmak için yeniden değerleme oranı olan yüzde 58’den az olmamak üzere bir artış ve refah payı verilmesi zorunludur” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Merkez Bankası, ocak ayı enflasyon değerlendirmesini yayımladı. Başta enerji olmak üzere temel mal ve hizmetlerdeki fiyat artışları, enflasyon endeksini yukarı taşıdı. Enerji grubu aylık enflasyonunda otomatik maktu vergi artışının etkileri hissedilirken, doğalgaz fiyatlarının artış eğilimi sürdüğü belirtildi. Ayrıca, temel mal grubu aylık enflasyonunun önceki aya kıyasla yükseldiği ve fiyat artışlarının genel olarak yaygınlaştığı ifade edildi.