Gündem

Memurları üzecek karar: Yanlış yapıldığı düşünülen ödemeler faiziyle geri alınacak

Kamu görevlilerine yönelik fazla ve hatalı ödemelerle ilgili takip ve tahsilat süreçlerine ilişkin esaslar, Hazine ve Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan bir genel tebliğle düzenlendi. Bu düzenlemeye göre, yanlış ve gereksiz ödemeler nedeniyle yapılan fazla aylıklar, kamu görevlilerinden faiziyle birlikte tahsil edilecek.

Harcama birimi, fazla ödemenin tespit edildiği ya da tespit belgesinin kendisine ulaştığı tarihten itibaren 15 iş günü içinde ilgili belgeleri yetkili birime iletecek. Yersiz ödemeler, genel hükümlere göre zaman aşımı süresi içinde faiziyle birlikte kamu görevlilerinden tahsil edilecek. Aylıklarını tam alıp görevden ayrılanlar için, önceden ödenmiş aylığın çalışılmayan süresine ilişkin kısım geri alınacak.

Aylıksız izne ayrılanların genel sağlık sigortası primleri için borçlandırma yapılmayacak ve Sosyal Güvenlik Kurumu’na iade talebinde bulunulmayacak. Memuriyeti sona erenlerin SGK’ye ödenmiş genel sağlık sigortası priminin çalışılmayan süresine ait kısmı borç kaydedilerek, bu tutarlar kamu görevlilerinden tahsil edilecek.

Faiz oranı yüzde 12

Faiz miktarı, sözleşme ile belirlenmemişse kamu görevlilerine yapılan fazla veya hatalı aylık ödemelerinden doğan alacaklarda yılda yüzde 12 olarak uygulanacak. Borçlu, alacaklının ihtarıyla temerrüde düşecek. Harcama birimi, tespit edilen ödemelerin takip ve tahsilat işlemleri için yetkili birime bildirimde bulunmadan önce kamu görevlileriyle anlaşarak ödeme yapabilir. Anlaşma sağlanamazsa, harcama birimi tarafından gönderilen belgelerle takip yetkili birimi tarafından alacak takip dosyası açılacak ve ilgili kişi adına borç kaydedilerek muhasebe birimine bildirilecek.

Öte yandan, kamu idareleri tarafından yurt dışına gönderilenler için Muhasebat Genel Müdürlüğü tarafından bir genel tebliğ daha yayımlandı. Bu tebliğ, yurt dışına gönderilen kamu görevlilerinden alınacak yüklenme senedi ve kefalet senedini düzenlemeye ilişkin usul ve esasları belirledi. Yükümlülükleri ihlal edenler, harcamaları Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından belirlenen efektif satış kuru üzerinden, faiziyle birlikte Türk lirası cinsinden ödeyecekler. Tebliğ kapsamındaki alacaklar, hesaplanan borç miktarı, durum ve ödeme miktarı dikkate alınarak en fazla 5 yıla kadar taksitlendirilebilecek.