Ekonomi

Merkez Bankası 2022 yılının ilk faiz indirimi açıklamasını yaptı mı? 2022 ocak ayı faiz indirimi yapılacak mı?

2021 yılının sonlarına doğru döviz kurlarında ve altın piyasasında yaşanan ekonomik dalgalanmalardan sonra Merkez Bankası faiz indirimi müdahaleleri birçok tartışamaya yol açmıştı. Yeni yıl ile birlikte ekonomik piyasalarda ki dalgalanmaların sürüyor olması, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankasının tekrar faiz indirimi uygulayıp uygulamayacağının merak edilmesine sebep oldu. Konu ile ilgilenen milyonlarca vatandaş ve ekonomi piyasası uzmanı, çeşitli araştırmalara yapmaya başladı.

Yüzde 14’e Düşürülmüştü!

2021 yılın aralık ayının ilk haftalarında döviz kurlarından dolar ve euronun tarihi rekorlara imza atarak, üst seviyelere gelmiş olması Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankasının müdahalede bulunmasına sebep olmuştu. Uyguladığı faiz indirimi kararları ile toplamda 5 kere piyasaya müdahalede bulunan Merkez Bankası, bu müdahaleleri neticesinde 2021 ılının son ayında 500 baz puan faiz indirimi uygulamıştı. Faiz oranına yapılan müdahalelerden sonra 2021 yılı yüzde 14 faiz ile kapatılmıştı.

Faiz İndirimleri Tartışmaya Sebep Olmuştu!

2021 yılında doların 18 TL seviyesini, euronun ise 20 TL seviyesini geçmesi ile birlikte, ekonomide istenmeyen gelişmeler yaşanmıştı. Bu gelişmeler sonucunda “benden faiz indiriminden başka bir şey beklemeyin” diye açıklamada bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Merkez Bankasının piyasaya uyguladığı faiz indirimi müdahalelerini doğru bulmuştu. Ancak konu ile ilgili olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan ile aynı fikirde olmayan onlarca uzman ekonomist vardı.

Ekonomistlerin büyük bir kısmı, piyasaya yapılan bilinçli faiz indirimi müdahalelerinin, döviz kurlarını daha da olumsuz etkileyeceğini savunmuştu.

Ocak Ayında Merkez Bankasından Açıklama Bekleniyor!

2022 yılının ilk haftasında da döviz kurlarında ve diğer ekonomik piyasalarda dalgalanma hareketlerinin devam ediyor olması, birçok kişinin “tekrar faiz indirimi uygulanacak mı?” sorularını sormasına neden oldu. Vatandaşların ve diğer uzmanların merak ettiği bu sorulara yanıt vermesi beklenen Merkez Bankası, konu ile ilgili sorulara ay sonunda gerçekleştirilecek olan toplantı sonrasında açıklık getirecek.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu 20 Ocak 2022 tarihinde bir toplantı gerçekleştirecek. Gerçekleştirilen toplantı sonrasında saat 14:00 gibi piyasa faizi ile ilgili verilen kararlar açıklanacak.