Ekonomi

Merkez Bankası Başkanı’ndan kira emlak fiyatları ve Türk Lirası açıklaması

Merkez Bankası Başkanı Gaye Erkan, bugün İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, enflasyonla mücadele ve konut fiyatları ile kiralar konusunda açıklamalarda bulundu.

Erkan, enflasyonla mücadeleye vurgu yaparak, “Düşük enflasyon, fiyat istikrarının ötesinde geniş bir istikrara denk gelir ve artık bu istikrardan taviz verme lüksümüz yoktur” dedi. Enflasyonun ana eğiliminde bir gerileme başladığını belirten Erkan, kasım ayı öncü göstergelerinin aylık enflasyondaki düşüşün devam edeceğine işaret etti. Özellikle büyük şehirlerde kiralık ev ilanlarında fiyat artışlarında belirgin bir yavaşlama olduğunu ifade etti.

“Manşet enflasyon azaldı”

Erkan, “Yapısı gereği yılda bir kez güncellenen kira, eğitim gibi kalemlerde, manşet enflasyonun azalmasıyla daha kademeli bir yavaşlama bekliyoruz. Bu kalemlerde dezenflasyon, 2024 yılı sonu ve 2025 yılında daha belirgin hale gelecektir” şeklinde konuştu. Ayrıca, emlak fiyatlarına ve kiralamalara ilişkin olarak, “Başlangıç koşullarının oluşmaya başladığını gördüğümüz emlak fiyatları, enflasyonun gerisinde kalmaya başlayan artışları ve yeni kiralık fiyatlarındaki yatay seyir, döviz kuruyla birlikte enflasyon beklentilerinin daha da iyileşmesine yol açacak” dedi.

Erkan’ın dikkat çeken sözleri arasında, “Biz üzerimize düşeni yaparken, şu ya da bu sebep ‘algı, kabul, itibar’ üçlüsü devreye girmiyorsa, enflasyonu daha yüksek bir maliyetle de olsa bu patikaya oturtmaya kararlıyız” şeklindeki ifadeleri bulunuyor.

“TL’ye geçiş zamanının geldiğine inanıyoruz”

Ayrıca, döviz kuru istikrarına vurgu yaparak, “Döviz kurundaki istikrar ile aylık enflasyon üzerindeki şoklar azalarak maliyetlere ilişkin öngörülebilirlik artacak” dedi. TL mevduatındaki artışa işaret eden Erkan, “TL’ye geçiş zamanının geldiğine inanıyoruz. Bunun en doğrudan yansımalarını mevduat gelişmelerinde görüyoruz” şeklinde konuştu.

Erkan ayrıca, reeskont kredilerinin yüzde 75’inin ilave teminat maliyeti oluşturmadan firmalara verilmesini hedeflediklerini belirtti ve parasal sıkılaştırma sürecinin etkilerini 2024 yılında görmeyi beklediklerini ifade etti.