Merkez Bankası enflasyon tahminini açıkladı! Tepkiler gecikmedi

Merkez Bankası 2021 yılı enflasyon tahminini açıkladı. TCMB 2021 yılı için enflasyonun yüzde 5 olacağını iddia etti. Tahminlerin bir türlü tutmadığını gündeme getiren CHP’li Engin Koç, ‘’geçen yıl yüzde 5’ti, nasıl hesaplandığını geçtim, TÜİK’in açıkladığı enflasyon yüzde 11,8. Bir yıl önce yani 2018’de yine yüzde 5’ti, açıklanan enflasyon yüzde 20,3. Neye inandığınızı değil, neden hedefleri tutturamadığınızı milletimize açıklamanızı istiyoruz’’ dedi.
Sakarya Milletvekili Koç, açıklamalarında şu ifadeleri kullandı;

”Neye inandığınızı değil, neden hedefleri tutturamadığınızı açıklayın”

Dün yeni Merkez Bankası Başkanı Sayın Naci Ağbal, Plan ve Bütçe Komisyonuna geldi. Ağbal, “2021 için enflasyon hedefimiz yüzde 5.” demiş. “Başka ülkeler yüzde 1, yüzde 2 diyor, bizim onlardan neyimiz eksik? Ben inanıyorum yaparız.” demiş, böyle buyurmuş. Biz, sizin neye inandığınızı değil, ülkenin gerçeklerini duymak istiyoruz. 2006’dan beri yürüttüğünüz enflasyon hedeflemesinde neden 2 defadan başka enflasyon hedefinizi hiç tutturamadınız, duymak istiyoruz. Geçen yıl yüzde 5’ti, nasıl hesaplandığını geçtim, TÜİK’in açıkladığı enflasyon yüzde 11,8. Bir yıl önce yani 2018’de yine yüzde 5’ti, açıklanan enflasyon yüzde 20,3. Neye inandığınızı değil, neden hedefleri tutturamadığınızı milletimize açıklamanızı istiyoruz. Başarısızlığın hesabı verilmeli. Faiz sebep mi sonuç mu, buna bir karar verin. Faizi niye bu kadar düşürdünüz, sonra, şimdi niye bu kadar yükseltiyorsunuz, ona da cevap verin.

Sadece Merkez Bankası yönetimi enflasyon faiz politikasında değil, AKP iktidarı ekonominin her alanında topyekûn hatalar, büyük beceriksizlikler yapıyor.

1) Üretim yerine tüketimi, ihracat yerine ithalatı teşvik eden bir politika izlendi.

2) İnşaat sektörüne dayalı ve rant odaklı bir büyüme modeli benimsendi.
3) Kur ve faiz politikalarıyla vatandaşların ve işletmelerin özellikle döviz cinsinden borçlanması teşvik edildi. Bunun sonucu, ülkemizin 2002 yılında 129 milyar dolar olan dış borcu 2020 yılında 422 milyar dolara yükseldi.

4) Hukuk devleti ilkesinden, ifade ve basın hürriyetinden sapmalara yol açan antidemokratik uygulamalar yabancı kaynak girişinde, yabancı yatırımda sorun yaşanmasına yol açtı.

5) Kamu kaynaklarının yönetiminde ve kullanımında şeffaflık ve hesap verilebilirlik yerine gizlilik ve keyfiyet tercih edildi.

6) Kamu İhale Kanunu’nda 200’e yakın değişiklik yapılarak kamu alımlarında rekabet önlendi, kamu kaynakları yandaşlara aktarıldı.

7) Kamu kaynaklarını israf ettiniz. “İtibardan tasarruf olmaz.” dendi…
şatafattan, gösterişten asla vazgeçilmedi.

8) Paralel hazine denilen Varlık Fonu kuruldu, Sayıştay denetimi engellendi.

9) Akılcı değerlendirmeler yerine rant hesaplarıyla gerçekleştirilen Osmangazi Köprüsü, Yavuz Sultan Selim Köprüsü gibi, yap-işlet-devret ve şehir hastaneleri gibi KÖİ projeleri bütçede kara delik hâline geldi.

Tüm bu ve buna benzer yanlış uygulamalar nedeniyle iktidara duyulan güven de maalesef yok oldu. Tüm yoksulluğumuzun temeli işte, tam da burasıdır. İnsanlarımızın pandemide evlerinde tutulmayıp can vermesinin nedeni de budur. Hesap vermeden, bilgi vermeden, şeffaf olmadan, adalet sağlamadan, dilek ve temennilerle ekonomiyi yönetemezsiniz, zaten de yönetemiyorsunuz.
Getirdiğiniz bu düzenlemelerle daha ağır adaletsizliklere, daha büyük keyfîliklere ve kaçınılmaz olarak daha büyük bir yoksulluğa neden olacaksınız, oldunuz. Uyardık, uyarıyoruz, uyarmaya devam edeceğiz

Exit mobile version