Merkez Bankası faiz kararı için nefesler tutuldu! Toplantı öncesi Bakan Nebati’den çarpıcı faiz açıklama!

Türkiye’de gündem, döviz kurunda art arda yaşanan spekülatif artış ve enflasyon oranları gündem oldu. Özellikle dolar kurunda yaşanan ani yükseliş birçok ürünün fiyatında fahiş zamlara neden olurken, Merkez Bankası’nın da art arda faiz indirimleri döviz kurunda dalgalı bir seyir oluşturdu.

 Kurul 14.00’te toplanacak

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu ise, yılın son faiz kararı için bugün bir araya geliyor. Kurul, Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu başkanlığında toplanacak. Para Politikası Kurulu faiz kararını bugün saat 14.00’te açıklayacak

Piyasalar heyecan içerisinde bugün açıklanacak kararı bekliyor. ABD Merkez Bankası Fed faizleri 0-0,25 baz puanda sabit tutma kararı aldı. Karar sonrası serbest piyasada dolar TL kuru yükselişe geçti. Piyasalarda yaşanan hareketlilik nedeniyle gözler TCMB faiz kararı açıklamasına çevrildi.

Bakan Nureddin Nebati : “Çok hızlı bir şekilde düzelecek ekonomi. Yeter ki bize güvenilsin”

Merkez Bankası kararı beklenirken Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’den çarpıcı faiz açıklaması geldi.

Habertürk yazarı Sevilay Yılman’a konuşan Bakan Nureddin Nebati “Evet. Tabii ki! Göreceksiniz. Çok hızlı bir şekilde düzelecek ekonomi. Yeter ki bize güvenilsin. Dün toplantıda bankacılar da vardı. ‘Güvenin, inanının bize’ dedim. Faiz artırmayacağız. Bu işi faiz artırmadan da yapabildiğimizi göreceksiniz. Sadece güven” ifadelerinde bulundu.

İndirim bekleniyor

Kurul, bir önceki toplantıda politika faizini 100 baz puan düşürerek yüzde 15’e çekmişti.  Ekonomistler bu toplantıda da faizlerde indirim olabileceğini belirtiyor. Faiz kararının yanında kurulun vereceği mesajlar da piyasalar açısından önem taşıyor. Karar metninde, enflasyonla mücadele ve para politikasına ilişkin mesajlara yer verilmesi bekleniyor.

 

Merkez Bankası faiz ne kararının ne olması bekleniyor?

Merkez Bankası kasım ayı faiz kararına göre Politika Faizi 100 baz puan düşürülmüştü. Yüzde 15’e çekilmişti. Bu hafta gözler Merkez Bankası’nın perşembe günü açıklayacağı faiz kararında olacak. Bu toplantıdan yeni bir faiz indirimi bekleniyor.

20 ekonomistin katılımıyla gerçekleştirilen AA Finans anketinde beklentilerinin medyanı 100 baz puan indirim yönünde gerçekleşti. Reuters anketine katılan 13 kurumun 12’si de haftalık repo faizinin 25 ila 200 baz puan indirilmesini beklediğini belirtti. Bu ankette de beklentilerin medyanı 100 baz puan indirim oldu.

Exit mobile version