Ekonomi

Merkez Bankası faiz oranını yüzde 40’a yükseltti

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, bugünkü toplantısının ardından politika faizini 500 baz puanlık bir artışla yüzde 40’a çıkardığını duyurdu. Artış, piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşti.

Açıklamada, faiz artışlarının dezenflasyon için gerekli parasal sıkılık düzeyine yaklaşıldığına işaret ettiği belirtildi. Parasal sıkılaştırma hızının yavaşlatılacağı ve bu adımların kısa bir süre içinde tamamlanacağı ifade edildi.

Kurul, faiz kararlarının yanı sıra parasal sıkılaştırma sürecini destekleyecek miktarsal sıkılaştırma kararlarını almaya devam edeceğini vurguladı.

Ekim ayında resmi tüketici enflasyonu yüzde 61,36’ydı

TCMB, haziran, temmuz, ağustos, eylül ve ekim aylarında toplamda 2 bin 650 baz puan faiz artışı gerçekleştirmişti. Ekim ayında resmi tüketici enflasyonu yüzde 61,36 olarak açıklanmıştı.

Açıklamada, enflasyon baskılarının devam ettiği ve yurt içi talep, hizmet fiyatları ve jeopolitik risklerin enflasyonu canlı tuttuğu belirtildi. Ancak, parasal sıkılaştırmanın finansal koşullara etkisinin yurt içi talepteki dengelenmenin başladığına işaret ettiği ifade edildi.

Kurul, enflasyon beklentilerinde ve fiyatlama davranışlarında sınırlı bir iyileşmenin başladığını değerlendirdi.

Sıkılaştırma adımları tamamlanacak

Ayrıca, dış finansman koşullarındaki iyileşme, rezervlerdeki artış, döviz kuru istikrarı gibi faktörlerin de para politikasının etkinliğine katkıda bulunduğu ifade edildi.

Kurul, dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıkılık düzeyine önemli ölçüde yaklaşıldığına inandığını ve sıkılaştırma adımlarının kısa bir zaman diliminde tamamlanacağını açıkladı. Fiyat istikrarının kalıcı tesisi için parasal sıkılığın gerektiği sürece sürdürüleceği belirtildi.

Son olarak, Kararların öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede alınmaya devam edeceği ve enflasyonun hedefine ulaşılmasını sağlayacak parasal ve finansal koşulların belirlenmeye devam edileceği vurgulandı.