Ekonomi

Merkez Bankası kararını verdi, dolardaki değişim hemen dikkat çekti! Ekonomist Selçuk Geçer, doların eylül ve kasım ayı seviyelerini açıkladı…

Bir süredir dalgalı bir şekilde seyreden para piyasaları, özellikle Türkiye döviz kuru yüksekliği ile kendisini var etmeye başladı. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), bir kez daha faiz politikasını sabit bırakırken, bu kararın etkilerini ve doların üzerindeki seyrini değerlendiren isim Ekonomist Selçuk Geçer oldu.

MERKEZ BANKALARI PİYASALARI ETKİLEMEYE BAŞLADI

Amerikan Merkez Bankası FED’in temmuz ayı toplantısı için geri sayım başlamışken, Avrupa Merkez Bankası (ECB) dün 50 baz puan faiz artışı gerçekleştirdi. Tam 11 yıl aradan sonra faiz artırımına giden ECB, piyasaları etkilemeye çoktan başladı. Son 24 yılın zirvesine ulaşan Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE) etkileri Türkiye’de gözlenmeye devam ederken; Amerikan Merkez Bankası FED’in son yaptığı faiz artırımı ve ECB’nin yeni gerçekleştirdiği faiz artırımına karşı TCMB, enflasyona rağmen bir kez daha faiz artırımı gerçekleştirmeme kararı aldı. Yani Türkiye’de bu ay politika faizi sabit tutuldu. Öte yandan yapılan tüm merkez bankaları hamleleri özellikle para piyasalarında hareketliliğin başlamasına neden oldu.

SELÇUK GEÇER’DEN DOLAR UYARISI GELDİ

Geçtiğimiz gün bir video daha çekerek, dolar kurunu yakından takip eden vatandaşlara seslenen Ekonomist Selçuk Geçer, Youtube üzerinden yayınladığı videoda dolar kurunun seyrine ilişkin tahminlerde bulundu. Ay ay tahminlerini açıklayan Selçuk Geçer, doların çok kısa süre içerisinde atağa geçeceğini ve eylül ayı itibariyle 20 TL seviyesine ulaşacağını öngördü. Ardından doların kasım seviyesini de açıklayan Selçuk Geçer, burada ise, çıtayı 25 TL’ye yükseltti.

ENFLASYON TAHMİNİNİ DE YAPTI

Dolar kurunun önümüzdeki günlerde alacağı seyri tahmin ettikten sonra enflasyon rakamlarına ilişkin de bir tahmin gerçekleştiren Selçuk Geçer, enflasyon tahminini yüze 8,5’un altında tuttu. Selçuk Geçer’in konuya ilişkin açıklamalarında; “Enflasyonun 8,5’in altında geleceğini düşünmüyorum, korkum 9’un üzerine çıkabilme ihtimali” ifadeleri yer aldı.