Merkez Bankası politika faizini artırırken kredi kartı faiz oranlarını değiştirmedi

Merkez Bankası (TCMB) bugünkü toplantıda politika faizini piyasa beklentilerine paralel olarak 250 baz puan artışla yüzde 42,5’e yükseltti ve faiz artışlarına gelecek ay son noktayı koyacağı sinyalini verdi. Ancak, kredi kartı işlemlerinde uygulanacak azami faiz oranları ve üye işyerlerine uygulanacak azami komisyon oranlarını sabit tutma kararı aldı.

Bu karar, faizlerdeki hızlı yükselişe rağmen alındı. Merkez Bankası, son iki kararının ardından 1 Kasım’dan itibaren geçerli olacak şekilde kredi kartı azami faiz oranları ve komisyon oranlarını değiştirmeme taahhüdünde bulundu.

Merkez Bankası’nın açıklamasına göre;

*Kredi kartı azami faiz ve üye işyeri azami komisyon oranları için bir üst sınır belirlenmiştir. Bu referans oran, mevcut seviyede 3,11 olarak belirlenmiş ve bu seviyenin altındaki oranlarda herhangi bir değişiklik yapılmamıştır. Dolayısıyla, kredi kartı işlemlerinde uygulanacak azami faiz oranları ile üye işyerlerine uygulanacak azami komisyon oranlarında bir artış olmayacaktır.

*Ayrıca, referans oranın hesaplanmasında Bankalarca Ticari Müşterilerden Alınabilecek Ücretlere İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ’e dayanılmaktadır. Referans oran, 32-45 gün vadeli Türk lirası mevduat faiz oranı ile politika faiz oranının yüzde on fazlasının düşük olanı dikkate alınarak hesaplanmaktadır.

 

Exit mobile version