Gündem

Merkez Bankası, Zorunlu Karşılıklarda Düzenlemeye Gitti! Karar Resmi Gazete’de Açıklandı!

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), liralaşmanın yaygınlaşması ve finansal istikrarın desteklenmesi adına zorunlu karşılıklarda düzenlemelere gidildiğini duyurdu. Merkez Bankası ‘nın aldığı bu karar, bugünkü sayılı Resmî Gazete ‘de kamuoyu ile paylaşıldı.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, bugün yayımladığı tebliğ ile zorunlu karşılıklarda düzenlemeye gittiğini duyurdu. Finansal olarak istikrarın daha kararlı hale gelmesi ve liralaşmanın özendirilerek daha da yaygınlaşmasını hedeflediği bu kararı neticesinde zorunlu karşılıklarda değişiklikler yapıldığını kamuoyu ile paylaştı. Yapılan bu düzenlemeler neticesinde; ihracat ve yatırım kredileri, tarımsal krediler, esnaf kredileri ve kurumsal kredi kartları adına zorunlu karşılıkların kapsamında genişlemeler yaşandı.

T.C. Merkez Bankası, yapılan düzenleme sonrasında bazı açıklamalarda bulundu. Banka ve diğer mali kuruluşların, 1 Nisan 2022 tarihi itibarı ile her dört haftalık dönemde kullandırdığı ticari kredileri için yüzde 10 oranı üzerinden zorunlu karşılık ayrılması gerekecek.

Yapılan açıklamaya göre, zorunlu karşılığın ayrılmayacağı kredi türleri; tarımsal krediler, esnaf kredileri, ihracat ve yatırım kredileri, KOBİ vasfına sahip işletmelerin kullandığı krediler, mali kuruluşlara kullandırılan kredileri ve kurumsal kredi kartları olarak belirlendi.

31 Mayıs 2022 tarihinden itibaren 31 Aralık 2021 tarihine göre kredi büyümelerinin oranı yüzde 20 ve üzerinde olan bankalar için, 31 Mart 2022 ile 31 Aralık 20221 tarihleri arasında mevcut bulunan kredi bakiyeleri farkının yüzde 20’sine denk gelecek şekilde 6 ay boyunca zorunlu karşılık ayırmasının gerektiği kararına varılmıştır.

Bununla birlikte, yabancı para mevduat/katılım fonu için ayrılacak zorunlu karşılıkların oranının gerçek kişi dönüşüm oranına göre farklılaştırılmasına gidileceği açıklandı. Yapılan bu açıklamaya göre; dönüşüm oranı yüzde 5 ve altında kalan bankalar için ek olarak 500 baz puan, dönüşüm oranı yüzde 5 ile yüzde 10 arasında olan bankalar için ek olarak 300 baz puan seviyesinde zorunlu karşılık uygulanacak. Zorunlu karşılıklarım temini 27 Mayıs 2022 tarihindeki hesaplama dönemi itibarı ile geçerlilik kazanacak.

Diğer yandan, finansman şirketlerinin zorunlu karşılıklarındaki yüzde sıfır oranı değiştirilerek bankalarla aynı seviyeye getirilmesine karar verilmiştir.